Cea de-a III-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” (Ediţia ORANGE, aşa cum au intitulat-o organizatorii - Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Suceava şi Complexul Muzeal Bucovina) s-a deschis ieri, la ora 17:00, în Cetatea de Scaun a Sucevei.
„Leatul 7516, luna august, în 11 zile”
În prezenţa reprezentanţilor instituţiilor organizatoare, a unor persoane oficiale şi, desigur, a publicului - principalul beneficiar al manifestărilor care se desfăşoară pe parcursul acestei săptămâni - directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, a dat citire, în curtea interioară a cetăţii, „cărţii” prin care organizatorii, „cu inima curată şi luminoasă”, au vestit deschiderea festivalului, în „leatul 7516, luna august, în 11 zile”, cu premiera piesei de teatru „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea.
Au salutat deopotrivă evenimentul preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care, remarcând cu ochi de silvicultor vârsta seculară a stejarilor din incintă, a subliniat faptul că sucevenii „au privilegiul să-l sărbătorească pe Ştefan cel Mare la el acasă”, şi omologul său din Botoşani, Mihai Ţâbuleac, care a expus cele trei motive ale prezenţei sale - interesul pentru acest festival, dorinţa de a fi aproape de vecinii suceveni şi sentimentul de satisfacţie că actorii botoşăneni prezintă o premieră la Suceava.
După 41 de ani
Au luat apoi cuvântul prefectul Ştefan Alexandru Băişanu, pentru care evenimentul, care se petrece în cetatea Binecredinciosului voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, constituie încă un motiv de mândrie că este român şi sucevean, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Mugurel Flutur, încântat să vadă spectacolul în premieră la Suceava, şi viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc, care a subliniat că festivalul, la care Primăria este unul din principalii organizatori şi sponsori, îşi propune „să redea Cetăţii Sucevei importanţa pe care a avut-o odinioară”.
În decorul natural al Cetăţii de Scaun, cu zidurile curţii interioare drapate cu pânză neagră de pe care se detaşau siluete albe de sfinţi, s-a desfăşurat apoi spectacolul care nu a mai fost jucat în cetate de 41 de ani, din vara anului 1967.
Un spectacol emoţionant
Circa 200 de spectatori au asistat la spectacolul în care rolul lui Ştefan cel Mare a fost interpretat de actorul şi regizorul Marius Rogojinschi, o reuşită punere în scenă în care atmosfera a fost creată deopotrivă de decoruri, de costumaţie şi de jocul actorilor.
Un Ştefan cel Mare cu plete cărunte şi hlamidă roşie tivită cu blană albă, care a început prin a aprinde candele sub bolţile de piatră ale cetăţii şi a sfârşit învelindu-se cu mantia neagră a morţii.
Un spectacol emoţionant care va putea fi urmărit şi în această seară, dar şi mâine, în câte două reprezentaţii zilnice programate pentru orele 17:00 şi 19:00.
(12 aug 2008, 14:55:15