Două expoziţii organizate de colectivul de istorici şi muzeografi din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava vor putea fi vizionate în aceste zile.
În Pulberărie
Prima dintre acestea, o expoziţie foto-documentară cu genericul „Epoca ştefaniană”, (care se circumscrie Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” - Ediţia ORANGE) s-a deschis deja în Pulberăria din Cetatea de Scaun şi poate fi vizitată pe parcursul întregii săptămâni.
Expoziţia prezintă publicului planşe şi fotografii cu Cetatea Sucevei, planuri de reconstituire, alte cetăţi din sistemul de apărare al Moldovei ştefaniene, replici ale unui steag moldovenesc etc..
Relevee cu propuneri de restaurare
Cea de-a doua desfăşurare expoziţională, dedicată celor 620 de ani de atestare documentară a Sucevei, se va deschide luni, 18 august, dată la care, într-un act emis în anul 1388, catolicosul armenilor, Theodoros al II-lea, menţionează Suceava ca aşezare urbană.
Luna lui Gustar are însemnătate în istoria urbei şi pentru faptul că, la data 31 august 1786, Sucevei i-a fost conferit, în cadrul Imperiului Habsburgic, rangul de oraş comercial liber.
Expoziţia, organizată în sălile de la parterul Muzeului de Istorie, prezintă (alături de piese arheologice, documente originale, hărţi şi fotografii) o serie de relevee arhitectonice ale Sucevei de odinioară, relevee care prezintă ansambluri de imobile de pe străzile Karl Marx şi Ştefan cel Mare, cu propuneri de restaurare realizate în prima jumătate a anilor ’70 de studenţii Şcolii de arhitectură din Bucureşti - Catedra de arhitectură, arh. Gheorghe Curinschi Vorona.