Organizatorii Festivalului Poeziei Europene „Naţiunea Poeţilor”, care se va desfăşura la Suceava în intervalul 12 - 19 august a.c. (Consiliul Judeţean Suceava, Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Asociaţia Culturală „Bucovina Viitoare”), manifestare lirică multiculturală care se va intersecta cu Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” şi cu Festivalul de Muzică Folk „La Suceava, în Cetate”, şi-au propus să amplaseze două plăci-basorelief care să readucă în memoria sucevenilor numele a doi oameni care au marcat adânc şi vizibil istoria urbei.
În memoria lui Franz cavaler Des Loges şi Karl A. Romstorfer
Cele două plăci sunt închinate memoriei lui Franz cavaler Des Loges, primar al Sucevei între anii 1891- 1913, edilul în timpul căruia oraşul a căpătat demnitatea unei adevărate capitale de district din Ducatul Bucovinei, şi arhitectului Karl A. Romstorfer, „conservator şi director cezaro-crăiesc” (aşa cum apărea într-unul din documentele vremii), cel care a întreprins primele săpături la Cetatea de Scaun a Sucevei dezgropând monumentul din ţărână.
Ambele plăci-basorelief au fost realizate de artistul plastic sucevean Cezar Popescu şi au fost executate din ciment marmorat alb, având în medalion portretele celor doi „nemţi ai noştri”, cum i-au numit românii bucovineni, care, prin perseverenţa şi înfăptuirile lor, au impus vieţii sucevenilor „cadenţa timpului Europei mijlocii”.
Piatra de temelie a Festivalului Poeziei Europene „Naţiunea Poeţilor”
Placa-basorelief cu efigia lui Franz cavaler Des Loges va fi fixată pe peretele exterior al imobilului fostei Primării a Sucevei (actualul Palat Administrativ), pentru a atesta faptul că aceasta a fost construită în perioada în care edilul şi-a exercitat mandatul de administrator al urbei.
Placa pe care apare în medalion chipul lui Karl A. Romstorfer va avea ca suport un bloc de piatră amplasat în apropierea bisericii de lemn din incinta Muzeului Satului Bucovinean (Biserica Vama, monument de arhitectură care datează din anul 1783, donat muzeului sucevean de Parohia Înălţarea Domnului din Vama de Jos), „Piatra de temelie a Festivalului Naţiunea Poeţilor”, aşa cum a numit-o iniţiatorul manifestării, scriitorul Ion Drăguşanul, pe care vor fi înscrise numele tuturor autorilor ale căror poeme sunt cuprinse în „Antologia Poeziei Europene” care va fi lansată cu acest prilej.
*
Potrivit programului festivalului, plăcile-basorelief, semne de înveşnicire, vor fi dezvelite în ziua de 13 august, la deschiderea oficială a festivalului, prilej cu care va fi vernisată şi expoziţia comună a artiştilor plastici Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA şi Cătălin Alexandru Chifan, expoziţie organizată la Muzeul de Istorie din Suceava care prezintă, într-un segment special, portretele poeţilor participanţi.