La Muzeul de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava s-a deschis, joi, expoziţia temporară cu genericul “Călătorie în adâncurile mărilor şi oceanelor”.
Cu un motto din însemnările lui Cristofor Columb, „Cuvântul nu poate spune şi mâna nu poate scrie despre minunăţiile mării, viaţa în adâncuri şi lupta omului pentru cucerirea oceanelor”, expoziţia prezintă publicului diverse specii din fauna marină, precum şi aparatura folosită în cercetarea şi exploatarea mediului marin.
O expoziţie cu caracter taxonomic, ecologic şi hidrobiologic
Deschizând relaţiile de colaborare dintre Secţia de Ştiinţele Naturii a instituţiei muzeale sucevene cu Muzeul Olteniei Craiova, expoziţia, realizată cu contribuţia Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti şi a Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanţa, are, aşa cum au precizat organizatorii la vernisaj, „un caracter taxonomic, ecologic şi hidrobiologic”.
După cum au subliniat muzeografii organizatori, dr. Olivia Cioboiu şi Claudia Goga de la Secţia de Ştiinţele Naturii a muzeului din Craiova, expoziţia cuprinde trei segmente importante: Viaţa mărilor şi oceanelor; Marea Neagră - un ecosistem deosebit, Impactul antropic asupra ecosistemelor marine, fiecare segment expoziţional caracterizându-se prin particularităţi exprimate prin exponatele prezentate.
Un spectacol care captează vizitatorul
Vitrinele etalează exponate prezentate în recipiente din sticlă (preparare umedă în aldehidă formică) precum şi celenterate, corali şi cochilii de moluşte (colecţia de moluşte a muzeului craiovean este a doua din ţară ca număr de piese şi ca importanţă ştiinţifică după cea a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa), cu precădere din zone exotice.
Organizată ca un spectacol care captează vizitatorul, expoziţia prezintă secvenţe aparte rezervate Mării Negre, un unicat al hidrosferei prin structurile sale geomorfologice, hidrologice şi de viaţă.
Desfăşurarea vizuală este completată cu planşe color, privitoare la organizarea ecosistemelor marine, regiunile biogeografice marine şi poluarea mediului marin, precum şi cu un costum complet de scafandru.
(30 iun 2008, 11:53:34