Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Societatea Scriitorilor Bucovineni a organizat sâmbătă, în Sala de artă „Elena Greculesi” a bibliotecii sucevene, o întâlnire - dezbatere cu participarea unor personalităţi cu nume de rezonanţă în literatura română contemporană, cu genericul „28 iunie 1883 - O zi din viaţa lui Eminescu”.
O dezbatere asupra existenţei telurice a poetului
Manifestarea, o premieră suceveană în calendarul acţiunilor dedicate Luceafărului poeziei româneşti, care este omagiat, de regulă, în zilele care marchează începutul şi sfârşitul trecerii sale prin lume, s-a dorit o dezbatere asupra existenţei sale telurice, focalizată pe ziua nefastă din vara anului 1883, momentul fatidic al internării poetului la clinica psihiatrică a dr. Şuţu, ziua care marchează „moartea spirituală a celui mai mare scriitor al românilor”.
Moderată de iniţiatorul acestei acţiuni, poetul Ion Cozmei, întâlnirea i-a avut ca invitaţi pe eminescologii acad. Dimitrie Vatamaniuc, prof. univ. dr. Nicolae Georgescu - decanul Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii „Hyperion” Bucureşti, universitarul, criticul şi istoricul literar ieşean Alexandru Dobrescu, scriitorii dr. Ion Filipciuc şi dr. Lucia Olaru Nenati şi criticul literar sucevean Nicolae Cârlan.
Propunerea înfiinţării unei Asociaţii pentru apărarea culturii şi valorilor româneşti
La dezbatere a participat, ca singur reprezentant al oficialilor suceveni, noul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care a salutat prezenţa oaspeţilor şi a accentuat că în judeţul Suceava cultura va avea parte de sprijin şi de atenţia cuvenită.
Manifestarea, în cadrul căreia au fost expuse - odată cu prezentarea contextului social-politic al acelor vremuri - cauzele care au condus la infama „şpănuire în camizolul de forţă” a lui Eminescu (dr. Ion Filipciuc), a vizat aspecte de la contestarea valorilor culturale (criticul şi istoricul literar Al. Dobrescu a lansat propunerea înfiinţării unei Asociaţii pentru apărarea culturii şi valorilor româneşti), la necesitatea şi intenţia alcătuirii unui volum care să cuprindă articolele din presa vremii, din zilele de 28 şi 29 iunie 1883 (prof. univ. dr. Nicolae Georgescu).
„Eminescologia se află acasă în Bucovina”
O întâlnire-dezbatere în care s-au formulat răspunsuri la întrebarea „de ce îi incomodează pe unii Eminescu?” („pentru că spunea ADEVĂRUL”), căreia ar putea să-i urmeze şi altele, în care „grava chestiune Eminescu” (dr. Lucia Olaru Nenati) să fie discutată de cercetători şi cunoscători ai vieţii şi operei sale şi nu te „taifasioţi” (dr.Ion Filipciuc), o întâlnire în finalul căreia Gheorghe Flutur a apreciat că „la Suceava s-a lansat un SOS” cu privire la starea culturii române, o manifestare care s-a încheiat cu concluzia formulată de iniţiatorul şi moderatorul dezbaterii că „eminescologia se află acasă în Bucovina”.
(30 iun 2008, 17:10:04