La Ateneul Artelor „Casa Albă” – Frasin a avut loc, sâmbătă, 21 iunie, vernisajul expoziţiei de artă plastică (pictură, grafică), lucrări realizate de elevi ai şcolilor populare de artă din ţară. După o săptămână de muncă creativă (16-22 iunie), 24 de elevi ai şcolilor de artă din 17 judeţe, care au participat la Tabăra Naţională de Creaţie Plastică „Lumina Nordului”- ediţia a III-a (proiect unic în ţară, desfăşurat la Ateneul Artelor „Casa Albă” – Frasin şi organizat de Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava) şi-au expus lucrările pentru a fi vizitate şi admirate. Din câte ne-au povestit elevii, dar şi profesorii coordonatori ai acestei tabere (Dumitru Rusu, Viorica Moruz, Mihai Pînzaru PIM – Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava şi profesorul Mihai Şerbănescu - Şcoala de Arte „Octav Enigărescu” – Târgovişte), a fost cea mai reuşită tabără de până acum, în primul rând prin calitatea lucrărilor care au fost realizate.
Tabăra „diversităţii şi tinereţii”
La vernisajul expoziţiei a fost prezent directorul Şcolii de Arte „Ion Irimescu” Suceava, Petre Horvat, iniţiatorul acţiunii, care şi-a exprimat satisfacţia că a reuşit să ofere, pentru al treilea an consecutiv, o vacanţă creativă celor mai talentaţi elevi ai şcolilor populare de artă din ţară, acolo unde sunt secţii de pictură. El a reînnoit dorinţa mai veche de a organiza în mai multe oraşe din ţară o expoziţie itinerantă cu lucrările care s-au realizat pe perioada taberei.
Prezent la vernisaj, directorul artistic al taberei, criticul de artă Valentin Ciucă, a numit această tabără ca fiind una a „diversităţii şi a tinereţii”.
„O adunare aleatorie a unor oameni care au ceva în comun, sunt creatori, au idei..., oameni care s-au inspirat din natură, oameni cu niveluri diferite, de vârste diferite. Deşi arta este o chestiune eminamente personală şi subiectivă, are o finalitate publică”, a mai spus Valentin Ciucă.
Tinerii care au venit în această tabără au legat prietenii, unii dintre ei participând pentru a doua oară la această manifestare culturală. Fiecare dintre participanţi a realizat cel puţin două tablouri, care vor rămâne în patrimoniul Şcolii Populare de Arte Suceava.
„Cel mai important este spiritul”
„Talentul este o formă superioară a unei vibraţii care tinde spre infinitul propriei sale limite, practic inimitabil”, spunea criticul de artă Valentin Ciucă. Elevii şcolilor populare de arte prezenţi la „Casa Albă” au reuşit să vibreze, fiecare în felul său, să se dezvăluie, să-şi arate spiritul, toate acestea putând fi „citite” pe pânza pictată, privind culorile, umbrele, peisajele sau picturile abstracte realizate de ei.
Unii dintre participanţii la tabără au fost însoţiţi de directorii şcolilor populare de arte unde activează. Astfel, la vernisaj au fost prezenţi directorul Şcolii Populare de Arte Piatra Neamţ, Arcadie Răileanu, directorul Şcolii Populare de Arte Cluj, Vasile Corpodean, directorul Şcolii Populare de Arte Târgovişte, Mihai Şerbănescu, care le-a transmis elevilor că „cel mai important este spiritul, starea cu care vor pleca din această tabără”.
La finalul manifestării, elevii care au fost în tabăra de creaţie au primit diplome şi cărţi din partea organizatorilor. Şcoala de Arte Suceava a cheltuit, în acest an, 350 de milioane de lei vechi pentru organizarea acestei tabere.