La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava s-a deschis ieri, la ora 10:00, Salonul Literaturii Române din Bucovina.
Ajuns la cea de-a V-a ediţie, salonul, care se desfăşoară pe parcursul a două zile, organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava de către Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Societatea Scriitorilor Bucovineni şi Fundaţia Culturală a Bucovinei, reuneşte autori, reprezentanţi de edituri, tipografii, librării şi bineînţeles iubitori de literatură, cu precădere din perimetrul bucovinean, cu scopul, aşa cum a precizat prof. Gabriel Cărăbuş, directorul bibliotecii sucevene, „de a face cunoscute apariţiile editoriale şi autorii din Bucovina”.
Bogat şi divers ca ofertă
Cu o expoziţie de carte prezentată în vitrinele de pe holul de la etaj, vitrine în care instituţiile şi editurile participante şi-au etalat cele mai recente producţii editoriale, salonul, destul de bogat şi divers ca ofertă, nu avea, din păcate, şi un stand cu vânzare de carte.
Un stand de prezentare (nu sub sticla vitrinei, ci cu permisiunea de răsfoire a volumelor, dar tot fără posibilitate de achiziţionare) era amplasat în Sala de artă „Elena Greculesi”, în care s-a desfăşurat manifestarea.
Chiar dacă, aşa cum a subliniat din partea organizatorilor dr. Alis Niculică, „s-a dorit ca la acest eveniment să fie prezenţi toţi scriitorii din Bucovina, mai ales cei din partea de nord”, la momentul deschiderii salonului au fost prezenţi autori şi editori din Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, dar şi de la Bucureşti, Cernăuţiul fiind reprezentat doar de poetul şi jurnalistul Vasile Tărâţeanu.
„Un regal de frumuseţe artistică şi de poezie”
Într-un an în care Cernăuţiul va marca 600 de ani de la atestarea documentară, în care Biblioteca Bucovinei va împlini 85 de ani de la fondare, iar Societatea Scriitorilor Bucovineni va aniversa 70 de ani de la înfiinţare, s-a adus, prin organizarea acestui salon, un omagiu cuvântului scris, rostit, cântat şi pictat (în sala înnobilată de lucrările artistei plastice Elena Greculesi), „un regal de frumuseţe artistică şi de poezie”, aşa cum a remarcat, ca prim prezentator de editură (Editura Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor), părintele consilier Dragoş Buta.
O zi integral dedicată prezentării ofertei editoriale, care a facilitat contacte culturale şi, cu siguranţă, contracte de editare, o zi în care publicul, chiar dacă lipsit de posibilitatea de a achiziţiona cărţi la salon (fapt care se cuvine corectat pe viitor întrucât o singură dată pe an se adună la un loc cartea din Bucovina), s-a documentat şi s-a apropiat de scriitori şi de editori.