Margaret Atwood, “Oryx si Crake”, Editura Leda, Grupul Editorial Corint,2008
Un roman mai “tra-la-la” de Margaret Atwood
Cu încă un roman, “Oryx şi Crake”, de peste 500 de pagini lansat de editura Leda în aceste zile extrem de încinse şi înfierbântate de alegerile locale din România, prolifica autoare canadiană Margaret Atwood se instalează confortabil pe aeratul prim loc din clasamentul cărţilor groase publicate în ultimele 12 luni în ţara lui Nicolae Breban.
Avem deja o remarcabilă serie de autor Atwood. Începută cu “Asasinul orb” şi urmată rapid de “Ochi de pisică” şi “Femeia comestibilă”, primul roman din lungul şir de cărţi al unei autoare care înnobilează o categorie pe care pretenţiosul nostru Camil Petrescu o denumea drept o “muncitor intelectual” – avem acum la îndemână în straie româneşti un roman recent, din 2003.
Interesant de urmărit varietatea tematică a romanelor – şi nu numai, Atwood a produs si multă proză scurtă, cărţi de copii, poeme, lucrări teoretice (l-a avut ca profesor pe faimosul Northrop Fry în timpul studiilor academice, între noi fie spus), dar şi cărţi non fiction – Atwood este o activă feministă şi ferventă militantă ecologistă – unde realismul crud interferă cu miturile, şi utopia cu analiza psihologică de mare fineţe. Într-un cuvânt o prozatoare de mare anvergură.
“Oryx şi Crake” – traducere, prefaţă – substanţială şi comprehensivă - şi note de Florin Irimia, o carte mai tra-la-la, unde imaginarul şi scenariile vizionar-apocaliptice nu ne lasă să adormim cu romanul pe piept. Lectură incitantă, cap-coadă.