În sala de conferinţe a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a avut loc, vineri, 6 iunie, o dezbatere cu tema „Ortodoxia românească între secularizare şi ecumenism”, dar şi pe teme legate de relaţia dintre Biserică, mass–media şi societatea civilă, invitaţi fiind publiciştii Răzvan Bucuroiu şi Răzvan Codrescu, lideri ai Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini (AZEC).
În cadrul întâlnirii, la care au participat peste o sută de oameni, s-a dezbătut pe larg gestul ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, care s-a împărtăşit la greco-catolici.
Răzvan Bucuroiu a explicat că AZEC a iniţiat, cu câteva zile în urmă, o dezbatere publică pe seama acestui gest. Jurnaliştii l-au sunat pe Mitropolitul Nicolae şi l-au întrebat dacă va mai repeta acest gest. Mitropolitul Nicolae a spus nu, dar că îşi asumă ceea ce a făcut.
„Nu facem fiţe cu Sfintele Taine”
Gestul Mitropolitului Nicolae, un „om de carte”, „om de vârf”, a dat naştere la foarte multe discuţii, a apreciat Bucuroiu, spunând el că „m-a mirat seninătatea şi uşurinţa cu care Mitropolitul Nicolae <şi-a negociat utopia>”. Răzvan Codrescu a spus că „oamenii nu mai au reprezentarea exactă a Sf. Euharistii. Unii se văd emancipaţi şi-l apără pe Mitropolit spunând că a fost un gest simbolic. Alţii chiar se pregătesc să-l declare profet. Nu facem fiţe cu Sfintele Taine”.
În cadrul dezbaterii de vineri s-a atins şi problema relaţiei dintre Biserică şi media. Răzvan Codrescu a apreciat că „presa românească discută într-un mod neautorizat şi pripit anumite lucruri, iar Biserica are o atitudine încă timorată în raport cu media. Presei bisericeşti din România i-ar trebui o baie de actualitate”.
Invitaţii au ţinut să precizeze că „nu poate exista comunitate liturgică fără comunitate de credinţă” şi că „unde nu există comunităţi de credinţă, nu pot exista nici comunităţi liturgice”.
„În lumea românească, ceea ce lipseşte este discernământul”
Propunerea AZEC este aceea ca Sinodul Bisericii Ortodoxe Române să discute cu toată responsabilitatea despre gestul Mitropolitului Banatului.
„Este nevoie de o stigmatizare a unor astfel de manifestări... Ierarhii ne de ortodoxie?! Este nevoie de un plus de responsabilizare. Rostul omului de presă este de a incita opinia publică să fie responsabilă şi reactivă!”, a apreciat Răzvan Codrescu.
Preotul Aristarh Cojocaru, unul dintre cei trei preoţi care au participat la dezbaterea de vineri, a dat vina pe „elementul masonic” pentru ceea ce se întâmplă astăzi. „Cosmetic vorbind, Biserica arată frumos, dar arianismul este prezent şi astăzi sub diferite forme. Efectele se văd în viaţa noastră. Trăim un creştinism declarativ”, a spus părintele Cojocaru.
Concluzia dezbaterii i-a aparţinut publicistului Răzvan Codrescu, care a spus: „în lumea românească, ceea ce lipseşte este discernământul”.
Organizatorii evenimentului de vineri au fost Fundaţia „Memoria”, Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi Asociaţia Ziariştilor şi Editorilor Creştini.
( 9 iun 2008, 17:50:15