„Dărâmând fără cruţare, ne autodistrugem trecutul”. Aşa scria Mircea Grigoroviţă în lucrarea intitulată „Din istoria culturii în Bucovina”, în care pomenea, cu regret, de existenţa la Suceava a impunătoarei „Case Naţionale”, care a fost demolată în anii 1971-72, clădire care ar fi putut fi salvată dac-ar fi existat discernământ şi bunăvoinţă şi care s-ar fi integrat în ansamblul arhitectonic al urbei.
Iată că revine pe agenda acestor zile problema Spitalului vechi, imobil care va fi demolat pentru a face loc unui nou spital de urgenţă, o necesitate stringentă a comunităţii locale sucevene.
Flagrant delict de ignoranţă
Demolările din anii politicii agresive de sistematizare şi modernizare urbană, politică aplicată cu precădere în anii ’70 -’80, care ne-a sărăcit de istorie, continuă şi astăzi.
Ce n-au reuşit să demoleze comuniştii (îmi vin acum în minte versurile lui Vintilă Horia: „Oraşul a fost jefuit de trecut / Florile şi liniştea s-au ofilit pe maidan / De departe mă cuprinde de gât / Sila cu nume răsăritean”), duc acum la sfârşit diletanţii capitalismului de vitrină.
Suceava, urbea în care s-a construit cel dintâi spital public din Moldova („bolniţa” atestată documentar la 1619, ridicată pe „un loc domnesc, un loc din mijlocul târgului” de către mitropolitul-cărturar Anastasie Crimca) are ca drept urmaş această instituţie de sănătate construită pe locul unei alte clădiri (datând din prima jumătate a sec. al XIX -lea) care a avut aceeaşi utilitate.
Krankenhaus
Spitalul vechi (Krankenhaus, sau - aşa cum era denumit atunci în traducere oficială - Casa publică generală a bolnavilor din Suceava), un complex alcătuit din mai multe pavilioane construite succesiv între anii 1891 (anul în care Franz cav. Des Loges şi-a început mandatul de primar al urbei) şi 1903, a fost construit din cărămidă şi piatră şi a costat iniţial (când era alcătuit din cinci saloane pentru bolnavi, o cameră pentru infirmerie şi o morgă, o cameră a doctorilor, una a administratorului şi una de gardă) 6.084 florini.
Ulterior i s-au adăugat şi alte clădiri anexe, astfel încât, în anul 1903, complexul era alcătuit dintr-o clădire principală şi patru pavilioane, care dispuneau în total de 14 saloane cu 70 de paturi, o sală de operaţie, patru săli destinate personalului de specialitate, trei laboratoare, o morgă şi o magazie.
Bucovina, un „brand” fără amprentă istorică
Corpul de clădire care asigură aliniamentul de la stradă este un imobil istoric şi pentru faptul că acolo a locuit directorul spitalului sucevean, dr. Teofil Lupu (1869-1935), o personalitate a Bucovinei, un medic de excepţie care a îndrumat generaţii întregi de chirurgi, fost deputat şi senator, fondator al Băncii Bucovinei, dar şi sprijinitor al culturii.
Clădirea în care a funcţionat după unirea Bucovinei cu Ţara, între anii 1926-1929, redacţia revistei de literatură şi folclor „Făt-Frumos” (condusă de ginerele lui Teofil Lupu, Leca Morariu) a găzduit întâlniri şi reuniuni culturale la care-au participat personalităţi de prestigiu precum Nicolae Iorga şi George Enescu.
Prin demolarea unor obiective publice care conturează profilul urbanizării habsburgice a Sucevei (au mai rămas Spitalul vechi, Primăria - actualul Palat Administrativ, Căpitănia Districtuală - actualul Muzeu de Istorie, Tribunalul şi Judecătoria - Palatul de Justiţie), Gimnaziul gr. or. - Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”...) Bucovina (cel puţin la Suceava) va fi un „brand” fără amprentă istorică.
(16 mai 2008, 15:34:22