Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 mai 2008 - Anul XIII, nr. 113 (3794)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Expoziţie inedită

„Istoria culturală a Bucovinei - Documente originale”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii vor avea începând de mâine ocazia să vadă, în cadrul unui ciclu de expoziţii periodice, o parte din colecţiile care alcătuiau cândva Muzeul Toader Hrib, din comuna Arbore.

 

Un arborosean pasionat de istorie

Marius Mirăuţă, un arborosean care, ca şi Toader Hrib cât a vieţuit (1897-1991), este  pasionat de istorie, de păstrarea cu precădere a memoriei culturale a Bucovinei, a recuperat valorosul fond de documente şi piese de o mare diversitate (arheologice, etnografice, numismatice...) pe care ţăranul autodidact le-a adunat cu pasiune şi cheltuială punând bazele unui muzeu unic în perimetrul bucovinean.

De fapt bădia Toaderi (aşa cum îşi scria el numele, sau „Găruţă” cum i-au spus mai apoi oamenii din sat) a fost cel care a împlinit prin acest muzeu strădania mult mai veche a bunicului şi tatălui său, care, la rândul lor, au adunat şi au ocrotit cu sfinţenie, învingând vicisitudinile istoriei, obiecte şi documente păstrate în „lada fermecată” a familiei.

 

Între Florenţa şi Arbore

Ce nu s-a prăpădit în cele două războaie mondiale şi în ani de tulburări şi prigoană (Toader Hrib a fost arestat în perioada colectivizării forţate) s-a constituit într-o colecţie familială, păstrată în propria casă, pentru care bădia Toaderi s-a zbătut să obţină statut de muzeu.

Muzeul, care s-a constituit în anul 1966 (după ce o parte a obiectelor a intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean Suceava), a rezistat până la moartea ctitorului său după care a căzut în paragină şi uitare.

Marius Mirăuţă, un tânăr care a lucrat ca restaurator şi decorator la Florenţa, şi-a propus să repună în valoare colecţiile celui care şi-a înscris numele în istoria locului şi ca autor al detaliatelor însemnări din „Cronica de la Arbore”.

 

Mărturii grafice din anii 1830-1940

Cu sprijinul lui Ovidiu Ilisei, singurul care a manifestat interes şi s-a arătat dispus să investească într-o astfel de acţiune punând la dispoziţie spaţiul din Club 60, se deschide mâine, la ora 11:00, prima expoziţie dintr-un ciclu deja programat, expoziţie care, sub genericul „Istoria culturală a Bucovinei - Documente originale”, prezintă publicului o serie de mărturii grafice din perioada 1830 - 1940.

Între acestea, spre a trezi interesul vizitatorilor, Marius Mirăuţă mi-a semnalat câteva  manuscrise inedite semnate de Filimon Taniac şi un album cu fotografii de pe frontul bucovinean din primul război mondial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Istoria culturală a Bucovinei - Documente originale”.
 Vizualizări articol: 957 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
„Istoria culturală a Bucovinei - Documente originale”4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei