Sucevenii vor avea începând de mâine ocazia să vadă, în cadrul unui ciclu de expoziţii periodice, o parte din colecţiile care alcătuiau cândva Muzeul Toader Hrib, din comuna Arbore.
Un arborosean pasionat de istorie
Marius Mirăuţă, un arborosean care, ca şi Toader Hrib cât a vieţuit (1897-1991), este pasionat de istorie, de păstrarea cu precădere a memoriei culturale a Bucovinei, a recuperat valorosul fond de documente şi piese de o mare diversitate (arheologice, etnografice, numismatice...) pe care ţăranul autodidact le-a adunat cu pasiune şi cheltuială punând bazele unui muzeu unic în perimetrul bucovinean.
De fapt bădia Toaderi (aşa cum îşi scria el numele, sau „Găruţă” cum i-au spus mai apoi oamenii din sat) a fost cel care a împlinit prin acest muzeu strădania mult mai veche a bunicului şi tatălui său, care, la rândul lor, au adunat şi au ocrotit cu sfinţenie, învingând vicisitudinile istoriei, obiecte şi documente păstrate în „lada fermecată” a familiei.
Între Florenţa şi Arbore
Ce nu s-a prăpădit în cele două războaie mondiale şi în ani de tulburări şi prigoană (Toader Hrib a fost arestat în perioada colectivizării forţate) s-a constituit într-o colecţie familială, păstrată în propria casă, pentru care bădia Toaderi s-a zbătut să obţină statut de muzeu.
Muzeul, care s-a constituit în anul 1966 (după ce o parte a obiectelor a intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean Suceava), a rezistat până la moartea ctitorului său după care a căzut în paragină şi uitare.
Marius Mirăuţă, un tânăr care a lucrat ca restaurator şi decorator la Florenţa, şi-a propus să repună în valoare colecţiile celui care şi-a înscris numele în istoria locului şi ca autor al detaliatelor însemnări din „Cronica de la Arbore”.
Mărturii grafice din anii 1830-1940
Cu sprijinul lui Ovidiu Ilisei, singurul care a manifestat interes şi s-a arătat dispus să investească într-o astfel de acţiune punând la dispoziţie spaţiul din Club 60, se deschide mâine, la ora 11:00, prima expoziţie dintr-un ciclu deja programat, expoziţie care, sub genericul „Istoria culturală a Bucovinei - Documente originale”, prezintă publicului o serie de mărturii grafice din perioada 1830 - 1940.
Între acestea, spre a trezi interesul vizitatorilor, Marius Mirăuţă mi-a semnalat câteva manuscrise inedite semnate de Filimon Taniac şi un album cu fotografii de pe frontul bucovinean din primul război mondial.