Trenul cu scriitori porniţi în campanie pro-lectură prin ţară, prin proiectul „Scriitori pe calea regală”, a oprit ieri, la ora 14:09, în Gara Suceava.
Anunţat la peron ca „trenul special 13.003”, garnitura feroviară, care a intrat în gară la linia 1, nu era tractată de o locomotivă cu abur şi nu avea numai cinci vagoane de lux, aşa cum au comunicat organizatorii.
De fapt, nici grupul de scriitori nu cuprindea toate numele vehiculate iniţial.
Cu Varujan Vosganian în avangardă
Avându-l în avangardă pe Varujan Vosganian (în dubla-i calitate de ministru al Economiei şi Finanţelor şi de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România), care a venit cu automobilul, scriitorii (care prin proiectul aflat sub înaltul patronaj al regelui Mihai se deplasează pe ruta Bucureşti - Mediaş, dăruind biblioteci cu cărţi ale autorilor implicaţi în proiect precum şi antologia „Scriitori pe calea regală”, tipărită într-un tiraj de 1000 de exemplare, în şase gări - Bucureşti, Iaşi, Suceava, Alba Iulia, Sibiu şi Mediaş) au fost întâmpinaţi de oficialităţile locale şi judeţene (primarul Ion Lungu - cu eşarfă tricoloră, viceprimarul Angela Zarojanu şi prefectul Ştefan Alexandru Băişanu), de câţiva scriitori suceveni şi de o mulţime de călători care se aflau la acea oră în gară.
La „poarta de intrare în Bucovina”
Oaspeţii au intrat imediat în somptuoasa sală a gării (restaurată cu doi ani în urmă), fiind urmaţi de întreaga asistenţă, unde a avut loc primirea oficială, s-a făcut donaţia de carte de către poetul Dan Mircea Cipariu, coordonatorul proiectului, şi de către Ion Tomescu, preşedintele Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editorilor din România, şi, după câteva luări de cuvânt, au fost susţinute lecturi publice de scriitorii Ana Blandiana, Varujan Vosganian, Adrian Popescu, Mihail Gălăţanu, Constantin Stan şi actriţa Ioana Crăciunescu.
Prin prezenţa acestui grup de scriitori „Suceava a devenit pentru scurt timp - aşa cum a reliefat prefectul Ştefan Alexandru Băişanu - centrul cultural al României”.
Primarul Ion Lungu, care i-a întâmpinat cu salutul creştin „Hristos a înviat!” la „poarta de intrare în Bucovina”, le-a urat oaspeţilor „bun venit” şi, pentru că Trenul Regal a oprit la Suceava, le-a spus celor prezenţi că, în toamna acestui an, sucevenii vor organiza pentru familia regală o „Seară bucovineană” la Palatul Elisabeta.
Credinţa că poezia poate salva lumea
Istoricul CFR ing. Radu Bellu a prezentat câteva date despre Gara Suceava şi despre Trenul Regal, cu vagoane comandate special la Milano de către regele Ferdinand, tren care, din păcate, a făcut prima călătorie ducându-l pe ultimul drum de la Sinaia la cripta regală de la Curtea de Argeş.
Şi dacă Varujan Vosganian a precizat în cuvântul său că poezia este un „leac” pentru suflet, Ana Blandiana a încheiat spunând: „Nu ştiu dacă poezia poate salva lumea, dar ştiu că lumea poate fi salvată de credinţa că poezia poate să o salveze”.
După acordarea câtorva autografe şi efectuarea unor fotografii cu cei care au dorit să păstreze memoria evenimentului, scriitorii au pornit cu un autocar să viziteze Mănăstirea Dragomirna. Trenul i-a aşteptat la peron până la ora 18:39, când şi-a continuat traseul spre Vatra Dornei.
(12 mai 2008, 11:30:27
UNDE ESTI TU TEPES !