Festivalul de Teatru „Bucovina”, ediţia a doua, şi-a desemnat, sâmbătă, 9 mai, în sala Dom Polski, câştigătorii la secţiunile de interpretare individuală (monolog) şi grup (trupe de teatru).
Concursul de interpretare individuală a adus pe scenă 13 tineri talentaţi, fiecare încercând să convingă juriul (preşedinta juriului a fost actriţa Gabriela Ioniţă) că şi-au ales un text potrivit, că pot să-l interpreteze cât mai natural, că au carismă şi talent actoricesc. Trei dintre ei au fost premiaţi: George Serediuc - locul I şi un premiu de 500 de lei, Marcu Octavian Florea, zis Marc, premiul II şi 300 de lei, Andrei Cercel - premiul III - 100 de lei.
La cea de-a doua secţiune, trupe de teatru, concurenţa a fost şi mai mare. S-au „bătut” pentru premiul cel mare, în valoare de 1.000 de lei, 16 trupe, fiecare având la dispoziţie câte 15 minute pentru a arăta că sunt cei mai buni. În acest an, a intrat în concurs şi o trupă de teatru din Bacău.
Trupa „Bing Bang”, premiul I
Cea mai bună a fost desemnată trupa „Bing Bang”, trupă formată din elevi şi studenţi suceveni, care a încasat şi premiul oferit de organizatori, în valoare de 1.000 de lei.
Pe poziţia a doua s-a clasat trupa Moon Shrill, care a primit un premiu în valoare de 400 de lei, iar locul al treia i-a revenit trupei „AdiMarc”, care a primi din partea organizatorilor un premiu în valoare de 200 de lei.
Au fost acordate de către juriu şi două premii speciale, trupelor „In The Spot” din Bacău şi „Alter Ego” din Suceava, care au fost răsplătite cu câte 200 de lei fiecare.
Festivalul „Bucovina” va continua cu alte două etape, în care tinerii artişti vor fi pregătiţi în ateliere de lucru, sub îndrumarea unor actori profesionişti.
În ultima etapă, pe 30 mai, vor avea loc Galele Festivalului, la care alături de trupele premiate va fi invitată Trupa „TIMING”, din Bucureşti.
Actriţa Gabriela Ioniţă s-a declarat entuziasmată de modul în care au evoluat tinerii suceveni, iar la finalul festivalului - concurs de teatru a făcut câteva aprecieri pentru fiecare trupă în parte.
Gabriela Ioniţă a apreciat că Suceava are valori, are talente, iar mulţi dintre tinerii care au urcat şi evoluat pe scenă sâmbătă, în cadrul celei de a doua ediţii a Festivalului „Bucovina”, ar intra cu uşurinţă la facultatea de teatru.
Este nevoie de teatru la Suceava
Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Local şi Primăria Suceava, în parteneriat cu Fundaţia „Ana” şi Asociaţia „Juventus”.
Preşedintele Asociaţiei „Juventus”, Cornel Grosar, ne-a spus că ediţia din acest an a festivalului de teatru a adunat un număr mai mare de iubitori ai teatrului, atât pe scenă, cât şi în sala de spectacol, ceea ce înseamnă că această manifestare prinde contur şi vrea să devină o tradiţie, o emblemă pentru municipiu.
„Suceava are nevoie teatru, pentru că sunt tineri talentaţi care îşi doresc să joace în faţa publicului, să aibă o sală în care să facă repetiţii. Noi am spart gheaţa anul trecut, când am iniţiat acest festival. Mulţumim Consiliului Local şi Primăriei Suceava pentru că de trei ani sprijină dezvoltarea fenomenului teatral în Suceava”, a completat Cornel Grosar.
(13 mai 2008, 11:57:22