Pentru a marca împlinirea unui secol de la momentul configurării ca proiect, în anul 1908, a Societăţii Scriitorilor Români (SSR - organizaţie care a luat fiinţă la data de 2 septembrie 1909), Uniunea Scriitorilor din România (USR - succesoarea de drept, care s-a constituit în anul 1949 prin fuziunea SSR cu Societatea Autorilor Dramatici) derulează un proiect intitulat „Scriitori pe calea regală”.
Proiectul, iniţiat de organizaţia „Euro Culturart”, este coordonat de poetul Dan Mircea Cipariu şi dispune de un buget de 106.000 euro.
Trenul Regal.
Proiectul, susţinut de Ministerul Transporturilor, care a pus la dispoziţia USR Trenul Regal, un tren interbelic cu vagoane de lux (administrat de Societatea Feroviară de Turism SFT-CFR SA, care dispune şi de un parc de locomotive unic în Europa, tren cu vagoane construite la Milano între anii 1927-1928 tractat de o locomotivă cu abur), îşi propune să promoveze scriitorii români printr-o campanie pro-lectură, campanie care vizează prezenţa unui grup de 45 de autori în şase mari gări de pe ruta Bucureşti - Mediaş, între care şi Gara Suceava.
„Scriitori pe calea regală” reuneşte în echipă autori care au obţinut, din 1990 până în 2006, Premiul Opera Omnia, Premiul Naţional de Literatură şi Premiile USR şi ASB, pentru poezie şi proză, precum şi câţiva scriitori propuşi de echipa de organizare a proiectului.
Întâlnire în sala de festivităţi a gării din Burdujeni.
Proiectul debutează astăzi cu o manifestare organizată la Palatul Elisabeta, în prezenţa regelui Mihai, a reginei Ana, a principesei Margareta şi a principelui Radu.
Trenul Regal va pleca mâine, la ora 9:50, din Gara de Nord, aceasta fiind prima din cele şase gări în care scriitorii participanţi vor susţine lecturi publice şi vor dona cărţi constituite în Biblioteca „Scriitori pe calea regală”.
În aceeaşi zi, la ora 18.24, Trenul Regal va opri în Gara Nicolina din Iaşi, iar duminică, la ora 14:09, va ajunge la Burdujeni, în gara Suceava.
Aşa cum am aflat de la şeful gării, ing. Mirel Burduja, Trenul Regal va fi garat la linia 1 până la ora 18:39, când îşi va continua traseul, celelalte gări de staţionare fiind Alba Iulia, Sibiu şi Mediaş.
Oaspeţii vor preda oficial în sala de festivităţi a gării din Burdujeni volumele care alcătuiesc Biblioteca „Scriitori pe calea regală”, iar scriitorii Horia Gârbea, Mircea Ghiţulescu, Viorel Sânpetrean şi Constantin Stan vor susţine lecturi publice.
Grupul de scriitorii va vizita apoi Mănăstirea Dragomirna, iar la ora 18:39 trenul va pleca spre Vatra Dornei.
Un proiect de export în UE.
În ziua următoare Trenul Regal va opri în gara din Alba Iulia, iar pe 13 mai va fi la Sibiu şi la Mediaş.
Din Mediaş, trenul se va întoarce la Bucureşti, cu oprire la Sinaia, unde vor fi vizitate cele două gări regale.
În luna octombrie a.c. va fi organizată la Bucureşti o expoziţie cu cele mai interesante instantanee şi fotograme din turneu. De asemenea, va fi prezentat un documentar artistic produs de TVR Cultural.
Organizatorii proiectului şi-au propus să „exporte” modelul în Uniunea Europeană: în sălile de aşteptare din marile gări ale Europei să existe biblioteci publice cu cărţi ale autorilor europeni contemporani.
( 9 mai 2008, 12:34:07