Elevii Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava au susţinut mai multe spectacole în Franţa. Manifestările au fost organizate de asociaţia franco-română „Printemps Roumaines” din Lille, în cadrul parteneriatului pe care Consiliul Judeţean Suceava îl are cu Departamentul de Nord din Franţa.
Elevii suceveni au promovat peste hotare folclorul românesc şi obiceiurile bucovinene, fiind aplaudaţi la scenă deschisă atât de francezi, cât şi de comunitatea românească din Lille.
Directorul Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava, Petre Horvat, a apreciat că această deplasare în Franţa fost o reuşită pentru elevii şcolii de artă, care au reprezentat cu succes folclorul şi meşteşugurile tradiţionale din Bucovina.
Meşteşuguri româneşti „duse” peste hotare
Francezii au fost foarte încântaţi să vadă care este tehnica de încondeiere a ouălor în Bucovina.
Atelierul de încondeiat ouă a fost atracţia principală a locuitorilor din Lille. Însoţită de Ciprian Zinici şi Vasilena Char, încondeietoarea de ouă Aniţa Zinici, care conduce şi secţia de meşteşuguri a Şcolii de Arte „Ion Irimescu” din Izvoarele Sucevei, le-a arătat francezilor cum se face acest meşteşug „pe viu”.
Ansamblul de dansuri populare al Şcolii Populare de Arte, condus de profesoara Viorica Iosif, orchestra de muzică populară a şcolii, solista vocală Angelica Flutur, precum şi Emilia Alexandra Cioltan (pictură - icoane pe sticlă) au stârnit interesul şi admiraţia publicului francez.
Preşedintele Departamentului de Nord, Bernard Derosier, a transmis o scrisoare Consiliului Judeţean Suceava prin care a apreciat prestaţia artiştilor suceveni şi şi-a manifestat disponibilitatea de a continua acest gen de manifestări, acestea având rolul de a apropia şi mai mult cele două regiuni partenere: Suceava şi Departamentul de Nord - Franţa.