În muzeul particular al artistei Lucia Condrea din Moldoviţa se află peste 1.000 de ouă încondeiate şi decorate, mai bine de jumătate dintre acestea fiind executate de artistă. Celelalte ouă din ocniţele (firidele) muzeului au fost achiziţionate de artistă de la alţi decoratori pe care i-a întâlnit în expoziţiile internaţionale. Deşi a întâmpinat multe piedici, Lucia Condrea a reuşit prin eforturi proprii (vânzare de ouă decorate, credite) să deschidă unicul muzeu particular cu ouă încondeiate din Bucovina.
Secţiunea – ouă vechi, cu modele huţule
În muzeul ouălor încondeiate de la Moldoviţa, muzeu pe care Lucia îl avea „în minte”, ca proiect, de ani de zile, exponatele sunt aranjate în 12 ocniţe, pe secţiuni. Despre colecţia cu ouă închistrite din Moldoviţa, cu modele vechi, artista ne-a spus că „este o colecţie de suflet, la noi fiind o tradiţie de secole în arta închistririi ouălor, iar meşterii noştri populari merită cunoscuţi de o lume întreagă, prin operele lor, chiar dacă unii dintre cei care au închistrit aceste ouă nu mai sunt printre noi”.
Premii internaţionale pentru tehnica „batik”
O altă secţiune din muzeu o constituie ouăle încondeiate şi decorate de Lucia Condrea, în care sunt evidenţiate şase tehnici de lucru. Pe o parte dintre ouă se regăsesc elemente din arta tradiţională, tapiserie, broderie. Lucia Condrea a aranjat ouăle lucrate în tehnica batikului, în funcţie de nuanţe. Ea execută exclusiv „batik” (tehnica cerii de sorginte ucraineană).
În tehnica cerii, a batikului, Lucia este singurul european care a fost nominalizat şi a primit trei premii în Franţa şi un altul în Italia. Recent, a obţinut premiul al doilea, al publicului, la Tours.
„Am creat cinci tehnici de lucru: „tradiţională” (în culori), „grafică alb-negru, „dantelărie” (goblen pe ou) „tehnica antichităţilor” (inspirată din plafoane, pavaje şi coloane), „ceară în relief cu culori”, începând de la maro, verde, roşu, bleu”, ne-a spus Lucia Condrea.
Lupta cu kitschul
La etaj, artista a aranjat în câteva ocniţe ouă obţinute în urma schimbului cu alţi încondeietori în cadrul unor expoziţii, târguri şi concursuri internaţionale sau ouă pe care le-a cumpărat de la artişti străini.
În muzeu mai este şi o secţiune de folclor, în care sunt prezentate cele mai frumoase ouă înschistrite, cu zeci de ani în urmă.
„Personal, mă consider un continuator al acestor lucrări şi un păstrător de tradiţii. În muzeu sunt ouă de o mare valoare artistică. Mă lupt de mulţi ani cu kitschul, cu tot ce este artificial, ce nu are rădăcini în tradiţia şi folclorul acestui popor. Sper că am reuşit să redau prin lucrările mele o lumină în ceea ce priveşte arta încondeierii ouălor în Bucovina, fiind un ambasador peste hotare al acestui loc minunat”, a mai completat artista, care, de curând, este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Secţiunea ouălor „străine”
În muzeul Luciei Condrea, am văzut ouă realizate în Madagascar, ouă din roci şlefuite, ouă din lemn realizate în Africa de Sus, ouă din China, pictate în tempera cu simbolul raţei pe oul... de raţă, ouă pictate în acuarelă din Ungaria sau, tot din aceeaşi ţară, ouă de gâscă sculptate sau gravate. Din Franţa, Lucica şi-a adus ouă cu aplicaţii florale, din Cehia, ouă perforate, iar din Germania ouă „zgâriate”.
Din îndepărtata Siberie au fost aduse la Moldoviţa câteva ouă din lemn, pictate cu acuarelă sau ulei, iar din Indonezia ouă pictate cu elefanţi. China este prezentă în colecţia Luciei prin ouăle de porţelan, iar America de Nord – Philadelphia, prin ouăle care au imprimat simbolul macului roşu. Ouăle potcovite din Ungaria, cele din sticlă şi porţelan din Cehia şi Slovacia, pictura naivă de pe ouăle realizate în Rusia sau ouăle decorate în „stil Faberge”, cu piatră semipreţioasă în interior, sunt alte „bogăţii culturale” care vor decora pereţii viitorului muzeu de ouă încondeiate din Moldoviţa. Din Hong–Kong au fost aduse ouă realizate în cremene, iar din Taiwan - ouă pictate. În colecţia personală a Luciei se află un ou realizat dintr-o singură sârmă (Slovacia) sau cele făcute din piatră şlefuită şi pictată (Danemarca).
(26 apr 2008, 22:18:56