Ca şi în anii anteriori, în prima zi de Florar, Muzeul Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei îşi deschide porţile pentru sezonul estival de vizitare.
Dacă anul trecut deschiderea oficială a avut parte de vernisajul unei expoziţii („Retrospectiva Salonului de Grafică ‘Omul şi Pădurea’”, manifestare organizată de Direcţia Silvică Suceava şi Fundaţia „Pro Silva”, care a cuprins o selecţie a lucrărilor prezentate la cele zece ediţii anterioare) şi de un spectacol susţinut de elevii şi profesorii Şcolii de Arte „Ion Irimescu” din municipiul Suceava, de data aceasta, până la această oră, încă nu s-a conturat un program.
Un muzeu care şi-a sporit permanent zestrea cu noi gospodării şi instalaţii tehnice
Vor putea fi însă vizitate obiectivele din acest muzeu în aer liber: Casa Dorna Candreni (de la sfârşitul sec. al XVIII-lea), Casa Roşu (de dimensiuni impunătoare), Crâşma lui Moş Iordache (Crâşma din Şaru Dornei, care datează din prima jumătate a sec. XX), Casa Ostra (din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, casă monumentală prin proporţii şi dimensiuni), Gospodăria Straja (alcătuită din casă de locuit, grajd şi celar), casele Cacica, Volovăţ, Vicov, Câmpulung Moldovenesc, Holohoşca-Sadova, Pârteştii de Jos, gospodăriile Rădăşeni şi Mănăstirea Humorului, Moara cu roată hidraulică (instalată pe un mic curs de apă, cu iaz, cea mai mare moară din zona Humorului), Atelierul de olărit de la Marginea, Fierăria, celarele Moldoviţa şi Câmpulung, precum şi cele şapte obiective (Casa Bilca, Grajd Bilca, Casa Raşca, Bucătărie Raşca, Grajd Raşca şi Casa Breaza) care, prin două proiecte finanţate de Ministerul Culturii şi Cultelor, au beneficiat anul trecut de suma de 217.446,43 lei, pentru realizarea unor lucrări de rezistenţă, arhitectură şi finisaje.
Muzeul Satului Bucovinean, care s-a înfiripat în anii ’80 (dar care abia după 1990 a început să se contureze ca obiectiv muzeal de sine stătător), şi-a sporit permanent zestrea cu noi gospodării şi instalaţii tehnice, transferate, reconstruite şi valorizate ca repere de arhitectură populară. Expoziţia în aer liber, concepută ca aşezare tradiţională bucovineană, va cuprinde, în forma finală, cca. 80 de obiective arhitectonice (biserică, şcoală, gospodării ţărăneşti, cârciumă, ateliere meşteşugăreşti, instalaţii tehnice).