Pentru a marca momentul împlinirii a 22 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl (Cernobyl), Consulatul General al Ucrainei la Suceava a organizat, în mica galerie consulară (spaţiu care a găzduit până în prezent mai multe manifestări expoziţionale care se pretează unui perimetru restrâns) o mini-expoziţie de fotografie, cu imagini din localităţile aflate în apropierea centralei atomoelectrice la care s-a produs accidentul.
Cel mai grav accident nuclear al secolului XX
Cel mai grav accident nuclear al secolului XX s-a produs la data de 26 aprilie 1986 prin explozia reactorului 4 al centralei, explozie care a aruncat în atmosferă 50 de tone de combustibil nuclear şi 800 de tone de grafit radioactiv şi a generat un nor toxic care a contaminat o suprafaţă de aprox. 200.000 kmp din perimetrul fostei Uniuni Sovietice, zonă în care locuiau cca. 6,5 milioane de oameni.
După câteva zile, masa de aer radioactiv a ajuns până în ţările scandinave, iar o parte a acesteia a continuat să se deplaseze afectând mai multe state din continentul european.
Viceconsulul ucrainean Mykhailo Lienkov a subliniat faptul că „accidentul de la Cernobyl a confirmat că exploziile nucleare duc la consecinţe globale şi influenţează interesele vitale ale multor ţări”.
„Resursele necesare depăşirii urmărilor catastrofelor tehnologice de acest gen - a accentuat el - depăşesc cu mult posibilităţile economice şi tehnologice ale unei anumite ţări şi necesită eforturi comune ale comunităţii internaţionale”.
El a precizat că în intervalul 24-25 aprilie a.c. se va desfăşura la Kiev „conferinţa ştiinţifico-practică internaţională cu privire la rezolvarea problemelor de protecţie socială a cetăţenilor care au avut de suferit în urma acestei catastrofe”.