Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 12 apr 2008 - Anul XIII, nr. 87 (3768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Document

„Decretul-ordin imperial pentru aprobarea stemei oraşului Cernăuţi”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Discutând cu consulul general al României la Cernăuţi, prof. Romeo Săndulescu, cu privire la propunerile înaintate de misiunea consulară română Primăriei oraşului Cernăuţi (propuneri de acţiuni care să fie incluse în programul manifestărilor care vor fi organizate în acest an cu prilejul împlinirii a 600 de ani de la atestarea documentară a localităţii), directorul general al Complexului Muzeal Bucovina Suceava, Constantin-Emil Ursu, a făcut la rândul său propunerea oferirii unui dar din partea Sucevei.

Este vorba de dăruirea unei copii fidele a „Decretului-ordin imperial pentru aprobarea stemei oraşului Cernăuţi”, document clasat la categoria Tezaur, care se păstrează în original la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava.

 

Semnătura împăratului Franz Joseph

Documentul, manufacturat pe hârtie de calitate superioară (sau, aşa cum ne-a spus muzeograful Benonia Jităreanu, pe un „pergament de epocă modernă”), cu copertele îmbrăcate în catifea mov-vişinie şi având, în imprimare aurită, stema imperială cu vulturul bicefal al monarhiei Austro-Ungare, are textul scris în limba germană cu caractere gotice, fiecare filă fiind decorată grafic cu motive vegetale stilizate.

Emis la Viena la data de 18 iunie 1908, decretul-ordin imperial prezintă pe fila 3 stema policromă a oraşului Cernăuţi, avându-l ca autor de machetă pe F. Junginger.

Momentul este foarte apropiat de cel în care studenţii români de la Universitatea din Cernăuţi au redactat (la 5 aprilie 1908) primul memoriu pentru înfiinţarea unei catedre pentru Istoria românilor.

Ultima filă poartă semnătura împăratului Franz Joseph (cârmuitorul absolut al imperiului între anii 1867 - 1916), precum şi a Ministrului de Interne.

Documentul are anexată într-o capsulă metalică pecetea cu stema imperială.

Din păcate nu există încă şi o traducere a textului.

Complexul Muzeal Bucovina Suceava pregăteşte pentru toamna acestui an, pentru întâmpinarea momentul aniversării celor 600 de ani de atestare documentară a oraşului Cernăuţi, o expoziţie de amploare în care va putea fi văzut, ca piesă centrală, acest decret-ordin imperial.

Expoziţia, care va fi „o reîntoarcere în timp pe baze documentare”, va cuprinde şi alte documente care vizează viaţa politică şi culturală a fostei capitale a Bucovinei istorice, imagini fotografice precum şi câteva albume din colecţia muzeului sucevean.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Decretul-ordin imperial pentru aprobarea stemei oraşului Cernăuţi”.
 Vizualizări articol: 531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Decretul-ordin imperial pentru aprobarea stemei oraşului Cernăuţi”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei