luni, 17 mar 2008 - Anul XIII, nr. 64 (3745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cernăuţi 600

Propuneri pentru aniversarea atestării documentare a Cernăuţiului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prezent recent la Suceava, consulul general al României la Cernăuţi, prof. Romeo Săndulescu (foto), a declarat că a prezentat Primăriei oraşului Cernăuţi, în vederea includerii în programul oficial al manifestărilor care se vor organiza în acest an cu prilejul împlinirii a 600 de ani de la atestarea documentară a localităţii, o serie de propuneri interesante.

Astfel, cu ocazia deschiderii la Cernăuţi a Filialei Institutului Cultural Român de la Kiev (acţiune agreată de preşedinţii României şi Ucrainei la paritate cu deschiderea la Bucureşti a Centrului de Cultură şi Informare al Ucrainei, care a avut loc în luna noiembrie 2007), consulul general Romeo Săndulescu a propus invitarea la ceremonia oficială de inaugurare a preşedinţilor celor două state. În cadrul acestei manifestări, Consulatul General al României intenţionează să acorde primarului oraşului Cernăuţi distincţia de onoare a misiunii consulare, „Medalia de Aur - Mihai Eminescu”, instituită de consulatul român cu prilejul acestui an aniversar.

Evenimentul este programat pentru luna septembrie a.c. dar până atunci lista de propuneri cuprinde o serie de alte acţiuni.

 

Inaugurarea „Parcelei de Onoare a Ostaşilor Români”

Pentru luna mai sunt programate lansarea la Universitatea Naţională „Iurii Fedcovici” a unui album fotografic cu monumentele Cernăuţiului, album realizat de editura cernăuţeană „Alexandru cel Bun”, în parteneriat cu instituţia consulară şi cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român.

Tot în mai, la Biblioteca Regională Cernăuţi va fi organizat de către Consulatul General al României din fosta capitală a Bucovinei istorice, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Români din Cernăuţi şi filiala locală a Uniunii Scriitorilor din Ucraina, Simpozionul Internaţional „Literatura română în Bucovina”.

În luna august, în Cimitirul Evreiesc din Cernăuţi, în care sunt înmormântaţi peste 800 de ostaşi români, va fi inaugurată (fiind amenajată cu finanţare exclusivă din România, prin Oficiul Naţional „Cultul Eroilor”) „Parcela de Onoare a Ostaşilor Români”.

 

„Atlasul Lingvistic” al lui Gustav Weigand

Pentru luna septembrie, propunerile vizează includerea în programul manifestărilor dedicate atestării documentare a oraşului Cernăuţi a evenimentului lansării „Atlasului Lingvistic” editat de savantul austriac Gustav Weigand în anul 1909, amplă lucrare privind aspectele lingvistice din Bucovina (care va fi tipărită în limbile română şi ucraineană), precum şi Salonul Internaţional de Carte Românească Iaşi - Cernăuţi (ediţia a VI-a), la care vor participa scriitori şi edituri din România, Ucraina, Republica Moldova, Albania şi Serbia.

Tot în septembrie se va desfăşura, ca urmare a unui proiect derulat de Direcţia de Cultură a Primăriei oraşului Cernăuţi şi Direcţia Culturală a Administraţiei Regionale de Stat, Festivalul de Film Românesc, la care vor fi prezentate proiecţii recente ale şcolii cinematografice româneşti, inclusiv cele premiate la concursurile de film internaţionale, cu participarea unor actori şi regizori din România.

 

Statuia voievodului Alexandru cel Bun

Consulatul General al României la Cernăuţi a mai propus includerea în programul manifestărilor aniversare dedicate atestării documentare a oraşului o conferinţă ştiinţifică internaţională cu tema „Scriitori din Bucovina” (care va avea loc în luna octombrie la universitatea cernăuţeană, organizată fiind de Catedra de Filologie Română şi Clasică împreună cu Institutul de Filologie şi Dialectologie „Alexandru Philippide” din Iaşi), precum şi amplasarea în spaţiul public al oraşului (într-un loc reprezentativ convenit de comun acord cu Primăria) a statuii domnitorului Alexandru cel Bun (realizată de sculptorul C. Mirosnicenko), voievodul care, prin privilegiul acordat negustorilor din Lemberg (Liov), datat la 8 octombrie 1408, a atestat documentar pentru posteritate existenţa cu şase secole în urmă a oraşului Cernăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Propuneri pentru aniversarea atestării documentare a Cernăuţiului.
 Vizualizări articol: 1197 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Propuneri pentru aniversarea atestării documentare a Cernăuţiului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu sirop de cătină 200 g piept de pui 15 g de unt 75 g smântână dulce75 g smântână 15% grăsime1 linguriţă sirop de cătină1 linguriţă miere1 linguriţă suc de lămâie± sare, piper Pieptul de pui se căleşte în... Citeşte