Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, ajuns la ediţia a V-a, se va desfăşura în zilele de 7- 9 martie. Vineri, 7 martie, între orele 16:00- 20:00, la Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti, se vor întâlni mai mulţi autori bucovineni: Gheorghe Paţa (legenda „Oul de aur”) Gheorghe Grigoreanu, Gheorghe Vicol), în cadrul simpozionului „Arta încondeierii oului în România şi în lume”.
În cadrul acestei întâlniri, specialişti în domeniul etnografic vor discuta despre arta încondeierii oului – trecut, prezent, viitor. Seara se va încheia cu un spectacol susţinut de taraful Şcolii de Muzică „Ionică Ţăran” Ciocăneşti, taraful Şcolii de Muzică „Poieniţa” Poiana Stampei, precum şi grupul „Fluieraşul” – Braşov.
Încondeietori din trei ţări
În cea de-a doua zi a festivalului, sâmbătă – 8 Martie, organizatorii (Consiliul Local Ciocăneşti, Primăria Ciocăneşti, Casa de Cultură „Florin Gheucă”, Centrul de Informare turistică Ciocăneşti, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava) vă invită la o manifestare inedită, sub genericul „Chematu-n sat cu toba”.
În jurul orelor 10:00, după cum este tradiţia, va avea loc parada portului tradiţional şi va fi „dezvelit” „Oul uriaş”.
Deschiderea oficială a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate va avea loc la Casa de Cultură „Florin Gheucă”. După un scurt moment religios, va fi inaugurată o expoziţie cu ouă încondeiate. Tot sâmbătă, va avea loc şi concursul de ouă încondeiate, unde deja s-au înscris peste o sută de încondeietori din toată ţara. Aceştia trebuie să fie îmbrăcaţi în costum popular. Pentru prima dată, s-au înscris în concurs încondeietori din Ucraina şi Republica Moldova. Ca o noutate, în acest an va fi organizat şi un concurs gastronomic cu preparate tradiţionale din ouă.
Verighete de aur şi argint, ascunse în ou
Tot ca o noutate, în acest an, organizatorii au pregătit pentru tinerii care urmează să se căsătorească „Un mariaj cu aur de la Ciocăneşti, într-un ou dintr-o mie de ouă”.
„Tinerii care vor să-şi unească destinele trebuie doar să se înscrie la acest concurs, pentru a câştiga verighetele de aur, care se află într-un ou... dintr-o mie. Verighetele de argint se vor găsi, de asemenea, într-un alt ouă din cele o mie, iar pentru acestea se vor <bate> cuplurile care au împlinit 25 de ani de căsătorie”, ne-a spus primarul comunei Ciocăneşti, Gheorghe Tomoiagă.
După festivitatea de premiere a încondeietorilor înscrişi în concurs, este programat un spectacol extraordinar de folclor. Vor susţine recitaluri Sofia Vicoveanca, Maria Şalaru, Ştefan Diaconiţa, Pamfil Roată. Un foc de artificii şi Balul „Mărţişorului” vor încheia cea de-a doua zi a festivalului.
Asociaţia „Oul de aur”
În ultima zi a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, atât expoziţia de ouă încondeiate, cât şi expoziţia cu preparate culinare din ouă vor fi deschise pentru vânzare. În jurul amiezii, în cadrul unei consfătuiri, se va înfiinţa Asociaţia „Oul de aur”.
Organizatorii au pregătit şi un spectacol în care vor evolua Ansamblul Folcloric al Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava, Ansamblul Folcloric „Brăduleţul” Botoş, Ansamblul Folcloric Pojorâta, Ansamblul „Bistriţa Aurie” Ciocăneşti, Călin Brăteanu, Cristian Pomohaci, soţii Rednic, Andrada, Aurel Moldoveanu.