Pentru unii dintre noi, saltul de la muzica rock, la muzica populară pare a fi greu de făcut. Şi asta, pentru că, la prima vedere, cele două genuri muzicale nu au ceva în comun. Contrar aşteptărilor, Călin Brăteanu, care acum se consideră interpret de muzică populară, a cântat în anii adolescenţei rock, folk, oprindu-se, spune el, la folclor.
Chitară cu bani din colindat
La 12 ani, Călin Brăteanu s-a „îndrăgostit” de chitara unui vecin şi nu s-a lăsat până ce nu şi-a cumpărat şi el una. Nu a fost uşor, pentru că nu avea banii necesari. A aşteptat până la sărbătorile de iarnă, iar cu banii adunaţi din colindat, urat şi semănat pe la vecini şi-a cumpărat prima chitară.
A învăţat singur să cânte la acest instrument. Abia la 16 ani s-a hotărât să facă Şcoala Populară de Artă Suceava, cu profesoara Ludmila Hreniuc, pentru a acumula mai multe informaţii din domeniul muzical.
În perioada şcolii generale, elevul Călin a participat la concursuri, era înscris în corul şcolii şi a prins drag de muzică. În primul an de liceu (Industrial Nr. 1 Suceava), s-a întâlnit cu alţi câţiva băieţi, iubitori de muzică, şi a format trupa Rekord.
Împreună au ajuns foarte repede vestiţi în şcoală, dar şi în urbea Sucevei, pentru că ei cântau rock, folk şi pop, muzică îndrăgită de tinerii din acea perioadă.
„Am dat la Liceul Nr. 1 pentru că ştiam că au trupă de muzică. Ne-am găsit foarte uşor, şi, chiar în primul an de liceu, am ales un nume pentru grupul nostru: Rekord - numele scris pe aspiratorul ce se afla la subsolul liceului, într-o sală unde repetam noi, dar şi numele unei case de discuri”, îşi aminteşte Călin Brăteanu.
Rock, folk, populară
Împreună cu colegii săi de trupă, Călin cânta cam tot ce era la modă în acea vreme, anii ’80-’90. Participa la Cântarea României, la diverse concursuri, mai mult cu muzică folk. De-a lungul timpului, au primit şi reproşuri, chiar refuzul participării la un concurs atunci când au cântat o piesă rock în limba engleză.
La terminarea liceului, Rekordul şi Călin Brăteanu aveau un nume în Suceava, deveniseră cunoscuţi şi erau invitaţi la mai toate petrecerile selecte din oraş.
După încheierea stagiului militar, Călin a realizat, împreună cu colegii săi, care între timp îi deveniseră şi foarte buni prieteni, că nu au instrumente performante, acestea necesitând mulţi bani. Aşa au început să cânte la nunţi, pentru a face rost de bani pentru instrumente.
Repertoriul băieţilor de la Rekord s-a extins, astfel că, pe lângă muzică uşoară, băieţii au început să cânte şi muzică de petrecere.
Primul album
În anul 2003, o asociaţie culturală din Austria a invitat formaţia Rekord la un spectacol. Călin a interpretat piesa de muzică populară „Nu mai bea, măi Niculai”, fiind aplaudat la scenă deschisă. La spectacol mai erau prezenţi şi artiştii Ionuţ Dolănescu şi Maria Ciobanu, care, când au auzit cum cântă suceveanul, i-au propus să scoată pe piaţă un material muzical cu piese populare.
Încurajat şi de alte persoane cunoscătoare într-ale folclorului, Călin a decis să înregistreze câteva piese de muzică populară şi să le trimită televiziunilor care au emisiuni muzicale.
În 2005 a făcut un videoclip şi a înregistrat câteva piese împreună cu maestrul Viorel Leancă (aranjament muzical şi dirijor), alături de instrumentiştii profesionişti de la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava.
În timp ce aştepta un răspuns de la Bucureşti, unde a trimis materialul discografic, a rămas surprins când a auzit piesele sale preluate şi interpretate cu succes de alţi interpreţi din ţară. A fost momentul când Călin Brăteanu şi-a spus: „până aici”; „de ce să nu am eu succes?”, „de ce să stau în umbră şi să-mi cânte alţii piesele”. Colaborarea cu maestrul Viorel Leancă a continuat, astfel că actualul interpret a scos pe piaţă CD –ul „Di pi laiţă, eu mă scol!”, album care conţine 15 piese de muzică populară.
Lumea miraculoasă a satului
Aşa a început promovarea şi consacrarea bucovineanului din Sfântu Ilie (unde a fost crescut de bunici), ca interpret de muzică populară.
„Copilăria mi-am petrecut-o mai mult în compania bunicilor, de la care am învăţat foarte multe. Ursitoarele mi-au hărăzit să umblu, să descopăr şi să aflu lumea miraculoasă a satului, care m-a captivat şi educat cu legende, cu poveşti, cu datini şi obiceiuri, dar mai ales cu graiul dulce din Bucovina. Este o lume dătătoare de putere, de înţelepciune, o lume în care intrând ieşi mereu mai bun, mai curat, mai bogat, mai puternic”, ne-a spus Călin.
„Cu o voce caldă şi reconfortantă”, cum l-a descris pe Călin - Aurelian Ciornei, membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, suceveanul a simţit că drumul spre muzica populară îi este favorabil şi nu are cale de întoarcere.
Master în etno-muzicologie
După ce a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Suceava, Călin a hotărât să facă şi un masterat în etno-muzicologie, la Universitatea „Spiru Haret” Bucureşti, pe care l-a încheiat de curând.
Calităţile vocale pe care le are Călin Brăteanu, atitudinea şi ţinuta impecabilă din fiecare spectacol sau petrecere la care este invitat, sunt atu-urile interpretului.
„Îmi respect publicul, de aceea aleg piese autentice, care mă reprezintă. Nu-mi este ruşine să cânt la nunţi, alături de formaţia Rekord, cu atât mai mult cu cât de acolo vine, în principal, câştigul. Tot cu bani de la nunţi, ne-am dezvoltat o infrastructură în muzică, am înfiinţat S.C. Rekord Sound, am cumpărat scene performante pe care le închiriem. Organizăm spectacole în toată Bucovina. Ne-am făcut un mini studio, facem producţie publicitară, dar, cel mai important, vrem să promovăm noi talente, copii care au potenţial, dar pe care nu are cine să-i îndrume”, ne-a mai spus Călin.