În rotonda Planetariului Suceava (Observatorul Astronomic), care funcţionează ca secţie a Complexului Muzeal Bucovina, s-a deschis miercuri noua expoziţie permanentă cu imagini (luminate) captate de Telescopul Spaţiul Hubble.
Expoziţia cu genericul „Universul văzut de pe Pământ” se circumscrie manifestărilor pregătitoare Anului Internaţional al Astronomiei - AIA 2009.
Doi suceveni în Comitetul Naţional AIA 2009
Aşa cum ne-a spus prof. muzeograf Emil Turcu, Uniunea Astronomică Internaţională (IAU) a declarat anul 2009 ca An Internaţional al Astronomiei (AIA 2009) cu tema „Universul te aşteaptă să-l descoperi”, marcând totodată cea de-a 400-a aniversare a primei observaţii astronomice făcute prin telescop de către Galileo Galilei.
Activităţile AIA 2009 se vor desfăşura pe plan local, regional şi naţional pentru pregătirea acestora fiind constituite aşa numitele Puncte Nodale Naţionale în fiecare ţară.
În România, din Comitetul Naţional AIA 2009 coordonat de dr. Magda Stavinschi, care este preşedintele Comisiei de Educaţie a Uniunii Astronomice Internaţionale, fac parte şi doi muzeografi ai Planetariului sucevean, Emil Turcu şi Dimitrie Olenici.
Imagini captate de Telescopul Spaţial Hubble
Emil Turcu a precizat că imaginile expoziţiei din rotondă au fost primite de la Observatorul European din Emisfera Sudică, coordonat de Agenţia Spaţială Europeană, şi i-au fost puse la dispoziţie personal de către astronomul Pedro Russo, coordonatorul activităţilor care se vor desfăşura sub egida AIA 2009.
Din cele 24 de imagini color, cu nebuloase şi galaxii, 21 au fost captate, pe parcursul celor 15 ani de activitate, de Telescopul Spaţial Hubble, celelalte trei fiind introduse în expoziţie pentru spectaculozitate.
Totodată, pe casa scărilor care conduce către sala de la etaj (unde a fost susţinută o prelegere cu proiecţie de imagini, la carte au participat elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi studenţi de la Universitatea „Ştefan cel Mare”) sunt expuse alte 35 de imagini din Univers (galaxii, nebuloase, găuri negre, impactul unei comete...) captate, aşa cum ne-a spus prof. muzeograf Mariana Gavrilescu, de acelaşi telescop spaţial.