Diaconul şi prof. univ. dr. Vasile M. Demciuc, care a susţinut, săptămâna trecută, în Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” o conferinţă cu proiecţie de imagini cu tema „Vatican in aeternum”, este singurul teolog şi universitar sucevean care a obţinut, din anul 2005, o bursă de doctorat în artă şi civilizaţie medievală la Institutul Pontifical Oriental de la Vatican.
El efectuează acolo o documentare şi o cercetare laborioasă atât în privinţa artei mozaicului, a iconografiei şi artei bizantine, cât şi asupra evoluţiei artei creştine din antichitate până în evul mediu, documentare şi cercetare care trebuie să se finalizeze cu editarea unor lucrări de specialitate, din care a apărut deja un prim volum intitulat „Vatican. Istorie, credinţă şi artă - Basilica San Pietro şi Palatul Pontifical”.
O completare de vis
Vasile M. Demciuc, care se află în pragul celui de-al doilea doctorat, a mărturisit că studiile pe care le face la Vatican reprezintă pentru el un lucru deosebit de important, întrucât are posibilitatea „de a înţelege şi a cunoaşte la faţa locului” ceea ce a învăţat în studenţie, în urmă cu circa 30 de ani.
„Cu atât mai mult - a subliniat el - cu cât perfecţionarea în domeniul artei şi civilizaţiei la Roma este pentru mine o mană cerească, având în vedere şi faptul că teza de doctorat din România, susţinută în urmă cu 14 ani la Bucureşti sub îndrumarea acad. Răzvan Theodorescu, are acum această completare care mi se pare de vis”.
Suceava, centru universitar cunoscut în Europa
„Pot să vă spun - a continuat el - că în trei ani de zile am adunat un material documentar extrem de bogat care trebuie să fie materializat, conform protocolului şi contractului semnat, în cărţile publicate la noi în ţară, dar care vor fi editate şi la Roma. Protocolul, care a fost semnat între Universitatea <Ştefan cel Mare> Suceava şi Institutul Pontifical Oriental, precum şi cu Institutul San Massimo Confessore, protocol pe care l-am dus personal toamna trecută la Vatican, dovedeşte o bună colaborare în cadrul căreia, în acest an, vor avea loc schimburi care îi vizează atât pe profesori, cât şi pe studenţi”.
Vasile M. Demciuc a accentuat faptul că aceste relaţii reprezintă „un bun prilej de a arăta încă o dată că Suceava este un prestigios centru universitar cunoscut în întreaga Europă”, menţionând legăturile existente cu Bologna, cu Veneţia şi, prin ceea ce face el acum, cu Roma.
Un foarte valoros material documentar
Diaconul şi universitarul sucevean a ţinut să sublinieze faptul că prelegerile pe care le-a susţinut la Roma, care au avut ca subiect umanismul picturii murale post bizantine din nordul Moldovei, prelegeri însoţite bineînţeles de imagini, au stârnit un interes deosebit în rândul masteranzilor care veneau din Europa, dar şi din Australia, America de Sud sau Africa.
„Mulţi rămâneau uimiţi de acest miracol care este pictura murală din nordul Moldovei - a precizat Vasile M. Demciuc - iar ceea ce le-a atras atenţia a fost mesajul teologic, artistic şi cultural al acestei picturi”.
„Ceea ce urmează - a spus el - este să ducem la bun sfârşit ceea ce am început şi să aducem cât mai multă informaţie aici la Suceava. Am acumulat până în prezent un foarte valoros material documentar, o bogată colecţie de cărţi şi DVD-uri pe care le prezint studenţilor universităţii sucevene la cursurile de Istorie a Bizanţului”.
Sfântul Scaun şi Biserica Ortodoxă Română
Vasile M. Demciuc a reliefat totodată relaţia specială care există între Sfântul Scaun şi Biserica Ortodoxă Română:
„Să nu uităm momentul important pe care l-a avut în viaţa ecumenică vizita Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, precum şi cea pe care a făcut-o fericitul întru adormire Patriarh Teoctist la Vatican. Să nu uităm şi momentul deosebit pe care l-a reprezentat Conferinţa Mondială a Bisericilor de la Sibiu, din septembrie anul trecut, unde însuşi reprezentantul Sfântului Părinte, cardinalul Caspar Walter, a transmis mesajul de continuare a acestor bune relaţii între Sfântul Scaun şi Biserica Ortodoxă Română.
Totodată, Preafericitul Patriarh Daniel, cu puternica-i autoritate spirituală, accentuează în continuare această trăsătură definitorie şi caracteristică a culturii şi civilizaţiei europene, acest dialog între cele două biserici, cea ortodoxă şi cea romano-catolică”.
(18 feb 2008, 13:07:15