Muzeul de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava prezintă publicului, începând de astăzi şi până pe data de 15 martie a.c., expoziţia intitulată „Mărţişoare din piatră”.
Expoziţia, care etalează eşantioane din colecţia de mineralogie a instituţiei muzeale sucevene precum şi piese din colecţia de cristale şi flori de mină a colecţionarului Iulian Dziubinschi, expuse în vitrine cu rol informativ într-o formulă captivantă, dispune de un stand cu vânzare de la care pot fi procurate atât mărţişoare, cât şi obiecte de podoabă din pietre semipreţioase şi ornamentale.
Mărţişoare din cristale compatibile fiecărei zodii
Aşa cum a precizat şefa secţiei muzeale, geologul Angela Anea, mărţişoarele şi obiectele de podoabă (coliere, brelocuri, pandantive) sunt realizate la Baia Mare.
Piesele (nevandabile) din colecţia lui Iulian Dziubinschi (colecţie alcătuită din cca. 400 de cristale şi flori de mină autohtone şi exotice, între care o serie de rarităţi care lipsesc din patrimoniul mineralogic al muzeului) vin să întregească expoziţia oferind totodată un plus de informaţie şi de strălucire. Sunt puse în vânzare cca. 200 de mărţişoare (cu preţuri de 5 şi 7,5 lei), traforate (în formă de broscuţă ţestoasă, corn...) şi şlefuite din cristale naturale.
Mărţişoarele sunt ambalate având imprimat semnul grafic al zodiilor şi denumirea pietrei din care sunt executate.
Nativii fiecărei zodii pot achiziţiona aşadar mărţişoare din cristale compatibile cu zodia lor: „Gemenii” le vor căuta pe cele din agat şi cuarţ „ochi de tigru”, „Racii” pe cele din jad sau aventurin, „Fecioarele” vor dori mărţişoare din citrin sau lapis lazuli, „Scorpionii” vor fi atraşi cu siguranţă de cele din onix sau obsidian, „Săgetătorii” vor achiziţiona mărţişoare din sodalit sau turcoază, „Capricornii” din unakit, iar „Peştii” vor dori să poarte mărţişoare din „piatra lunii” şi ametist.