Concert folk în Cetatea de Scaun a Sucevei. În prima zi a manifestărilor organizate cu prilejul împlinirii a 620 de ani de atestare documentară a Sucevei şi a Cetăţii de Scaun, vineri, 8 februarie, în interiorul Cetăţii de Scaun, în perimetrul împrejmuit de ziduri, pavoazat şi luminat cu făclii, publicul (predominant tânăr, dar în rândurile căruia puteau fi văzuţi şi iubitori ai folkului cu tâmple argintii), care a ignorat vremea ploioasă şi rece care constituia pentru organizatori, aşa cum a mărturisit directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, Constantin-Emil Ursu, singurul motiv de îngrijorare asupra participării la manifestările din cetate, a cântat alături de Maria Gheorghiu, Tatiana Stepa, Narcisa Suciu şi Victor Socaciu şi a aplaudat cu ardoare.
Cei care au ales să urce la Cetatea de Scaun pe jos, prin Parcul Şipote, au avut parte de un drum anevoios, cu gropi la tot pasul, bălţi, noroi, trotuare sparte, iluminat aproape inexistent.
Trei voci feminine
Concertul folk a început la 19:30. În debutul concertului, circa 30 de minute, a cântat Maria Gheorghiu, cunoscută drept o fascinată admiratoare a poeziei lui Nichita Stănescu, ale cărui versuri le transpune cu nostalgie în propriile melodii. Căldura şi acurateţea vocii artistei au adus în sufletele sucevenilor bucuria şi mulţumirea că în Cetatea lui Ştefan răsună muzica adevărată.
Maria Gheorghiu a fost urmată pe scenă de Tatiana Stepa, „cea mai frumoasă şi dureroasă voce a folk-ului românesc”, după cum spunea poetul Adrian Păunescu, artistă care a cântat la Suceava live, piese pe versurile poetului Mihai Eminescu şi Lucian Blaga. Publicul a fost alături de interpretă, a cântat împreună cu ea, creând împreună o atmosferă superbă.
O prezenţă plăcută pe scena suceveană a fost şi cea a Narcisei Suciu, cunoscută şi apreciată pentru colinde şi piese folk.
„Anii trec cu melancolii”
La ora 21:45 a fost rândul lui Victor Socaciu să ofere o lecţie de muzică sucevenilor. „Anii trec, anii trec cu melancolii/ Anii trec, anii trec, păsări argintii”, sunt doar câteva versuri, care prin vocea consacrată a lui Socaciu au încălzit orice inimă care bătea în Cetatea de Scaun a Sucevei. „O singură Putnă”, a fost interpretată de Victor Socaciu în duet cu Tatiana Stepa. Ultima melodie - „Mama lor” („bună ţară, rea croială/ mama ei de rânduială/ ăia hoţi, ăştia hoţi/ mama lor la toţi/ vin ai noştri, pleacă ai noştri/ noi rămânem tot ca proştii/ ăia hoţi, ăştia hoţi / mama lor la toţi”) a fost cântată de întreg auditoriul. Spre finalul concertului începuse să ningă, iar frigul devenea din ce în ce mai pătrunzător. Cu toate acestea, cei câţiva suceveni care au ales să urce la Cetate pentru concertul de folk nu au avut păreri de rău.
Primarul Ion Lungu a oferit fiecărui artist prezent în Cetatea de Scaun a Sucevei câte o diplomă şi o medalie aniversară – 620 de ani de atestare documentară a Sucevei şi a Cetăţii de Scaun.
Premiză încurajatoare pentru un festival de muzică folk
Seara de vineri a fost un episod al folk-ului în cetate, care constituie o premiză încurajatoare pentru un viitor festival de muzică folk la care visează, aşa cum a spus Constantin-Emil Ursu, câţiva interpreţi şi iubitori ai genului din Suceava.