Zi festivă la Primăria Suceava. Sute de suceveni s-au îngrămădit pe holurile instituţiei, doar pentru a asista la ceremonia de dezvelire a statuii ecvestre a domnitorului moldovean Ştefan cel Mare, donată municipalităţii de către Sergiu Ganea.
Ceremonia a început la ora 12.00, în holul mare al Primăriei Suceava, în imnuri de fanfară şi cu o slujbă religioasă, urmată apoi de luările de cuvânt ale organizatorilor şi invitaţilor, grupaţi în zona plăcii comemorative care îi prezintă pe toţi primarii oraşului, de la 1900 până în prezent.
“Suceava este în prag de sărbătoare – zilele acestea se împlinesc 620 de ani de atestare documentară a Cetăţii şi a oraşului. La 10 februarie 1388, în ziua de luni, în prima săptămână a Postului Mare, domnitorul Petru Muşat trimite o scrisoare regelui Vladislav al Poloniei, prin care îl roagă să accepte construirea Cetăţii de Scaun şi mutarea capitalei Moldovei de la Siret la Suceava. Perioada de glorie a oraşului Suceava este în timpul domniei lui Ştefan cel Mare (1457 - 1504), care, în cei 47 de ani de domnie, a făcut cunoscută şi respectată această parte de ţară în Europa şi în lume. De aceea, în 1976, sculptorul Geo Rădulescu a realizat o statuie ecvestră a lui Ştefan cel Mare, în miniatură, pe care o vom dezveli astăzi. Între timp, domnitorul Moldovei a fost desemnat cel mai mare român al tuturor timpurilor şi este datoria noastră, a tuturor, să promovăm imaginea acestuia şi a Cetăţii de Scaun, care este emblema Sucevei”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Tot el a fost cel care a citit mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, transmis cu ocazia împlinirii celor 620 de ani de atestare documentară a Sucevei.
Discursuri şi cântece naţionaliste, odinioară interzise
Momentul a fost marcat şi de alte personalităţi ale administraţiei locale, precum prefectul Orest Onofrei, care a vorbit foarte puţin, precizând că în aceste zile, când se aniversează peste 600 de ani de istoriei a Sucevei, vorbele sunt prea puţin importante, cântărind mult mai mult faptele.
În schimb, senatorul Gheorghe Flutur a vorbit de mândria de a fi locuitori ai oraşului care a fost sute de ani capitala Moldovei, un centru al credinţei, dar şi existenţa unei singure Moldove, a României, precum şi de datoria de a-i ajuta pe fraţii noştri care vorbesc aceeaşi limbă, din Republica Moldova şi Ucraina, să intre în Uniunea Europeană.
Dezvelirea statuii lui Ştefan cel Mare a fost însoţită de sunetul prelung şi tulburător al buciumelor, ca pe vremuri, când se dădea de veste ceva important, în vreme ce solemnitatea momentului a fost marcată şi de apariţia cunoscutul interpret de muzică populară George Finiş, care a interpretat un vechi cântec bucovinean, interzis pe vremea comunismului, despre ultimele clipe ale lui Ştefan cel Mare.
Sute de diplome şi medalii aniversare
Un moment important al evenimentelor de vineri, de la sediul Primăriei, a fost cel al decernării diplomelor de onoare şi a medaliilor jubiliare.
Prima diplomă şi medalie a fost acordată preşedintelui României, iar următoarea, primului-ministru, Călin Popescu Tăriceanu.
Nu a fost uitat nici ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, care a sprijinit această manifestare, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, suceveanul Cristian Adomniţei, prefectului Orest Onofrei, subprefecţii Alexandru Băişanu şi Dumitru Paşniciuc, preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, şi vicepreşedinţii CJ, senatorii şi deputaţii suceveni, consilierii judeţeni, consilierii locali, foştii primari ai Sucevei, primarul copiilor şi şefii principalelor instituţii sucevene.
Diplome şi medalii aniversare au primit şi artişti de seamă ai Sucevei, dar nu numai aceştia, printre cei premiaţi fiind şi maestrul Nicolae Botgros, donatorul statuii, Sergiu Ganea, dar şi organizatorul expoziţiei filatelice dedicate acestui eveniment, Nicolai Oprea.
Nu în ultimul rând, au primit diplome şi medalii şi organizatorii tuturor manifestărilor dedicate împlinirii a 620 de ani de atestare documentară a Sucevei, adică primarul Ion Lungu, căruia i-a fost acordată diploma de excelenţă de către viceprimarul Angela Zarojanu, în vreme ce el a premiat-o pe ea, dar şi pe directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu.
( 9 feb 2008, 11:23:03