Ieri dimineaţă au început, în Cetatea de Scaun a Sucevei şi în şanţul de apărare, antrenamentele şi repetiţiile pentru spectacolul asediului cetăţii, care se va desfăşura duminică.
Spectacolul, programat în cea de-a treia zi a manifestărilor dedicate aniversării celor 620 de ani de la atestarea documentară a cetăţii şi a oraşului Suceava, va fi realizat de un corp de profesionişti alcătuit din cca. 100 de cascadori, actori şi pirotehnicieni coordonaţi de cascadorul Vali Vasilescu.
Oşteni pedeştri
La sfârşitul săptămânii trecute au început, în şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun, amenajările scenografice care au avansat pe zi ce trece.
O poartă arcuită din lemn a fost ridicată la baza zidului de-a lungul căruia, pe o anumită porţiune, a fost construit un culoar mascat prin care vor ieşi apărătorii care se vor înfrunta cu asediatorii.
În faţa acestei porţi se desfăşurau ieri dimineaţă repetiţiile oştenilor pedeştri.
Cu flamurile verzi ale Islamului fluturând în bătaia vântului, cu lăncile şi halebardele înălţate spre cer, cei cca. 30 de „oşteni otomani” (încă neechipaţi în veştminte militare de epocă), aliniaţi în formaţie de luptă, mărşăluiau cadenţat, schimbându-şi (la comanda instructorului) direcţia, pentru a o lua apoi, iar şi iar, de la capăt.
Salturi şi căderi spectaculoase
Sus, în cetate, cei care vor juca rolul apărătorilor, se antrenau în salturi şi căderi spectaculoase. Propulsaţi de o instalaţie aidoma unui balansoar, cascadorii se răsuceau în aer şi amortizau căderea pe saltele groase din burete.
Fiecare dintre ei trebuia să treacă de mai multe ori prin această probă.
De pe buza şanţului de apărare, realizatorul scenariului şi coordonatorul întregului spectacol, cascadorul şi actorul Vali Vasilescu, urmărea atent repetiţiile şi comunica, prin staţia de emisie-recepţie, cu instructorii.
Se dădeau indicaţii, se făceau evaluări şi aprecieri. Nu era permisă nici o ezitare, nici o greşeală, totul trebuia să se desfăşoare perfect.
Caii, în plină formă
În Muzeul Satului Bucovinean, caii, ţesălaţi şi strălucitori, au fost scoşi din grajdurile gospodăriilor „Humor” şi „Bilca”, înhămaţi şi pregătiţi pentru antrenament.
Vor trebui să aducă tunurile de asediu în faţa zidurilor cetăţii, sau vor şarja în atacuri de cavalerie.
Unii dintre ei sunt deja obişnuiţi cu terenul pe care vor evolua întrucât au călcat pe el la cele două ediţii ale Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, alţii se confruntă acum cu terenul pentru prima oară.
Până duminică seara, când vor apărea în spectacol, unde, cu siguranţă, vor atrage privirile tuturor spectatorilor, trebuie să se menţină în plină formă.
( 6 feb 2008, 15:20:38