La conferinţa de presă organizată ieri de directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, Constantin-Emil Ursu, conferinţă la care a participat şi cascadorul şi actorul Vali Vasilescu, coordonatorul echipei de cascadori profesionişti care va realiza duminică spectacolul asediului Cetăţii de Scaun a Sucevei, s-a accentuat faptul că este vorba de „un spectacol unic în România”.
Un spectacol pentru care instituţia muzeală suceveană „a făcut mari eforturi financiare şi logistice”, fiind vorba de o manifestare „de mare impact pentru public”.
Emil Ursu a lansat către suceveni invitaţia de a participa la spectacolul asediului cetăţii, care începe la ora 17:00, chiar dacă, numai după o oră, în centrul oraşului va avea loc concertul orchestrei „Lăutarii” de la Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros.
„Sucevenii nu trebuie să piardă acest spectacol - a subliniat el - pentru că este absolut inedit”.
Un spectacol gândit special pentru Suceava
Aşa cum a reliefat şi Vali Vasilescu, este vorba de „o premieră în România”, spectacolul fiind „gândit special pentru Suceava”.
Eforturile vor fi concentrate pentru „crearea unei atmosfere cât mai reale” a asediului, deşi, aşa cum a precizat el, „scenariul nu urmăreşte strict firul întâmplărilor istorice”.
Vor fi într-adevăr secvenţe de luptă ecvestră, se vor auzi 50 de lovituri de tun, zidurile Cetăţii vor fi asaltate cu scări de asediu, apărătorii vor vărsa catran încins peste asediatori, poarta cetăţii (butaforică) va fi spartă cu lovituri de berbec.
Sunt antrenaţi în realizarea acestui spectacol cca. 100 de cascadori, actori şi pirotehnişti.
Vali Vasilescu a declarat la final că are „o relaţie specială cu Suceava”, relaţie care s-a format şi s-a consolidat cu prilejul participării la Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”.
( 5 feb 2008, 17:38:50