Palierul de la etajul Muzeului de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava găzduieşte de câteva zile o expoziţie de grafică satirică.
Autoarea celor 70 de lucrări, Ioana Tatarciuc, elevă a Şcolii libere de caricatură sucevene iniţiată de prof. Paula Şalar, abordează, cu inocenţa vârstei (11 ani), subiecte multiple, în diverse formule de exprimare plastică.
Fie că este vorba de portrete şi expresii de chipuri, crochiuri atitudinale, fabule şi proverbe ilustrate sau caricaturi cu mesaj metaforic, lucrările, înşiruite într-o desfăşurare vizuală care-l stimulează - prin ritmicitatea panotării - pe privitor la lectura alertă a imaginilor, decupează, în aceeaşi măsură, segmente de realitate şi de lume utopică.
„Războinicul luminii”
O desenatoare, cu siguranţă, silitoare, care încearcă să-şi controleze linia încă şovăitoare, care punctează cromatic acolo unde trebuie, o ghiduşă zâmbitoare, care priveşte însă cu seriozitate în jurul ei, preluând, spre transpunere plastică, subiectele zilei în lucrări cu titulatură explicativ-sugestivă: „Lumea în plan înclinat” (sau viziunea beţivului), „Cu ce gândim uneori” (sau cum cugetă unii cu... picioarele), „O masă sănătoasă” şi „Hrana conservată” (un elocvent mesaj ilustrat pentru alimentaţia sănătoasă), „Binele şi răul sau lupul mâncat de oaie” (o fabulă educativă cu titlu răspicat) sau „Condiţia omului modern” I şi II ( metaforă în serie cu mesaj social).
Savuroasă, ironică, sugestivă şi ancorată în realitatea cotidiană este însă lucrarea intitulată „Războinicul luminii”, în care Ioana (care nu poate fi suspectată de provocare politică) îl „atinge” (evident cu vârful peniţei) pe „ilustrul” Gigi Becali.
„Lumea - spune Ioana - este inspiraţia mea şi omul, care e hazliu”. În privinţa omului Ioana a punctat magistral; mai hazliu, nici că se putea.