La Cetatea de Scaun a Sucevei au început deja pregătirile pentru spectacolul asediului care se va desfăşura în data de 10 februarie a.c.
Spectacolul, care va fi cu siguranţă principalul punct de atracţie a publicului din programul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea celor 620 de ani de atestare documentară a Cetăţii Sucevei, va fi realizat de o trupă de 70 de cascadori profesionişti coordonaţi de cascadorul Vali Vasilescu.
Scenariul asediului Cetăţii de Scaun, realizat de Vali Vasilescu, s-a configurat pornind de la un eveniment istoric care a avut loc în anul 1476. Este vorba de primul asediu al Cetăţii Sucevei, din timpul domniei lui Ştefan cel Mare, întreprins de către armata otomană în fruntea căreia se afla sultanul Mahomed al II-lea (El Fatih, cuceritorul Constantinopolului).
Cetatea a rezistat asediului otoman şi nu a fost cucerită.
Scenele spectacolului, care vizualizează amintirile unui bătrân care le povesteşte nepoţilor despre războaiele purtate de Ştefan Vodă, se vor derula din momentul înfrângerii moldovenilor în bătălia de la Războieni, retragerea acestora şi vor culmina cu asediul Cetăţii Sucevei apărată de postelnicul Şendrea.
Poarta spartă cu berbecul
Până la sosirea cascadorilor, a cailor, a echipamentului şi a recuzitei (care va avea loc mâine) o echipă profesionistă a început deja pregătirea elementelor butaforice ale spectacolului.
În luptele în care cascadorii, împărţiţi în două tabere, apărători şi asediatori, se vor înfrunta sub zidurile cetăţii, o poartă butaforică va fi spartă de asediatori.
La această poartă lucrau ieri, în şanţul de apărare al cetăţii, membri echipei care pregăteşte decorurile.
Spargerea porţii din lemn, pe porţiunea special decupată care va trebui să cedeze sub loviturile de berbec, constituie unul din elementele de spectaculozitate ale asediului.