Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 29 ian 2008 - Anul XIII, nr. 23 (3704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceava 620

Scenariul spectacolului asediului Cetăţii de Scaun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Manifestările prilejuite de sărbătorirea celor 620 de ani de la atestarea documentară a Sucevei şi a Cetăţii de Scaun, organizate în intervalul 8-10 februarie a.c. de Ministerul Culturii şi Cultelor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Suceava, Consiliul Judeţean şi Complexul Muzeal Bucovina (CMB), vor avea, cu siguranţă, ca principal punct de atracţie a publicului spectacolul asediului Cetăţii de Scaun.

 

Asediul din anul 1476

Spectacolul, care, aşa cum a declarat directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, va fi realizat de 70 de cascadori profesionişti, care dispun de tunuri şi cai şi recuzită de epocă, se va desfăşura după un scenariu care vizează primul asediu al cetăţii de către turci, în anul 1476.

De-a lungul istoriei sale, Cetatea Sucevei a fost de mai multe ori asediată. Numai în decursul domniei lui Ştefan cel Mare cetatea s-a confruntat cu trei asedii, în anii 1476, 1485 şi 1497, fără a fi însă cucerită.

În vara anului 1476, sultanul Mahomed al II-lea (El Fatih, cuceritorul Constantinopolului) a organizat o expediţie militară în Moldova pentru a şterge amintirea înfrângerii suferite în iarna anului precedent, la Podul Înalt, în faţa oştirii lui Ştefan cel Mare.

Confruntarea dintre moldoveni şi oastea turcească a avut loc la 26 iulie 1476, la Valea Albă, numită de atunci Războieni. Biruitor, sultanul a înaintat în Moldova până la Suceava, asediind cetatea, fără a reuşi însă s-o cucerească.

 

Povestea unui bătrân

Scenariul spectacolului, care, potrivit programului, va avea loc în Cetatea de Scaun a Sucevei, pe data de 10 februarie a.c., la ora 17:00, este povestea unui bătrân care, stârnit de nepoţii săi să le povestească despre războaiele purtate de Ştefan Vodă, îşi aminteşte de lupta de la Războieni în care sultanul Mahomed al II-lea a învins oastea moldovenească.

Scenele se derulează de la momentul retragerii moldovenilor, care sunt împresuraţi şi dezarmaţi de otomani.

Ştefan cel Mare lasă Cetatea Sucevei spre apărare postelnicului Şendrea, care se pregăteşte să facă faţă înfruntării cu duşmanul cu tunuri, bolovani adunaţi pe ziduri şi catran încins.

Cascadorii, împărţiţi în două tabere, apărători şi asediatori, vor purta lupte în care se vor auzi salve de tun (36 de salve pirotehnice cu efecte de lumină care înroşesc tunurile), oştenii vor cădea de pe ziduri, iar poarta (butaforică) va fi spartă cu berbecul.

 

Scene de luptă şi sărbătorirea victoriei

Vor fi scene în care zidurile vor fi asaltate cu scări de asediu, apărătorii cetăţii vor vărsa catran încins asupra asediatorilor, vor exista momente de recuperare a morţilor şi răniţilor din şanţul de apărare.

După spargerea porţii, când să fie copleşiţi de duşmani, apărătorii cetăţii vor fi salvaţi de voievod, care vine cu oaste şi se năpusteşte asupra turcilor.

Toate scenele vor fi comentate de bătrân, iar lupta finală se va da între Ştefan cel Mare şi Mahomed, care va cădea de pe cal şi va scăpa cu fuga, spectacolul încheindu-se cu sărbătorirea victoriei de către moldoveni.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scenariul spectacolului asediului Cetăţii de Scaun.
 Vizualizări articol: 3059 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Scenariul spectacolului asediului Cetăţii de Scaun5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Calugareni trimis de
(29 ian 2008, 15:07:00
Sinan Pasa a cazut de pe podul de la Calugareni, daca si Mahomed II a cazut de pe cal, nu este consemnat niciunde. Asediul Cetatii din 1476 nu a fost iarna; cetatea nu a fost cucerita.
1.1  RE: Calugareni trimis de
(30 ian 2008, 15:25:59
Nici nu scrie in articol ca asediul a fost iarna.

10 februarie e data primei mentionari in documente a cetatii Suceava.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Paste cu varză roşie 4 porţii - 75 minute 300g paste scurte 1 varză roşie potrivită 1 morcov 1 ceapă 100ml ulei 1 linguriţă seminţe de fenicul 1 leg. mărar ± sare, piper Tocaţi varza fideluţă şi căliţi-o într-o cratiţă, în ulei,... Citeşte