La Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava a avut loc ieri, în contextul marcării împlinirii a 149 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor Moldova şi Muntenia, lansarea „Anuarului Complexului Muzeal Bucovina” pentru anii 2004, 2005 şi 2006.
Aşa cum a subliniat directorul general al instituţiei muzeale sucevene, Constantin-Emil Ursu, „momentul apariţiei anuarului, după trei ani de absenţă, este de mare importanţă”.
Triplul anuar, publicaţie de sinteză a rezultatelor activităţilor de studiu şi cercetare întreprinse de specialiştii instituţiei muzeale sucevene şi de colaboratorii acestora, are peste 400 de pagini, şi cuprinde studii de arheologie, de istorie, istoria culturii, restaurare-conservare, referiri cu privire la anumite documente, texte de muzeografie, note de lectură şi comentarii.
Pentru prima oară în format A4 cu planşe color
Anuarul apare pentru prima oară în format A4, cu 24 de planşe color, colectivul de redacţie fiind alcătuit din dr. Ion Mareş (redactor coordonator), dr. Mihai-Aurelian Căruntu (redactor) şi dr. Bogdan Petru Niculică (secretar de redacţie).
Volumul, după cum a precizat directorul Ursu, este ultimul care mai apare în limba română. Anuarul pentru anul 2007, pentru care materialele sunt deja pregătite spre a fi publicate spre sfârşitul acestui an, va fi tipărit în limba engleză.
„O lucrare cu o paletă largă de subiecte”, aşa cum a apreciat-o conf. univ.dr. Florin Pintescu, „o lucrare bine închegată şi structurată”.
Un volum prin a cărui apariţie CMB Suceava „consfinţeşte momentul istoric al Unirii mici”, aşa cum a spus redactorul responsabil dr. Ion Mareş, o carte care va rămâne ca mărturie a eforturilor de studiu şi cercetare a colectivului muzeului sucevean.
„Un volum care ne reprezintă”, aşa cum a concluzionat istoricul Mihai-Aurelian Căruntu, o lucrare pe care a investit-o cu titlul de „ambasador al CMB”, întrucât, în cadrul schimburilor cultural-ştiinţifice, va fi trimisă în cca. 160 de centre şi instituţii.
(25 ian 2008, 12:26:22