miercuri, 16 ian 2008 - Anul XIII, nr. 12 (3693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Manifestare

Solca, între atestarea documentară şi omagierea lui Eminescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria oraşului Solca a organizat ieri, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), o manifestare dedicată deopotrivă atât aniversării celor 590 de ani de la prima atestare documentară a localităţii, cât şi omagierii poetului naţional Mihai Eminescu.

La manifestarea organizată în sala de festivităţi a Primăriei au participat ca invitaţi de onoare preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, subprefectul Ştefan Alexandru Băişanu şi deputatul Mirela Adomnicăi.

Au fost totodată alături de primarul Valeruţ Ţăranu Hofnăr, de viceprimarul Gheorghe Bahan şi de consilierii locali, primarii din oraşul Siret şi din comunele Arbore, Cajvana şi Bogdăneşti, reprezentaţi ai Bisericii, şefi de instituţii şi, bineînţeles, numeroşi membri ai comunităţii din Solca.

 

„Un oraş cochet, aşa cum a fost altădată”

Aşa cum a subliniat edilul localităţii în cuvântul de deschidere al manifestării, Solca este atestată documentar la data de 15 ianuarie 1418 printr-un document emis la Baia de domnitorul Alexandru cel Bun.

Prezentându-l ca fiind „oraşul cu cel mai mic număr de locuitori din judeţ”, primarul Valeruţ Ţăranu Hofnăr a enumerat câteva realizări semnificative din Solca ultimilor ani, precum şi o serie de proiecte care se derulează cu fonduri europene sau obţinute de la Banca Mondială.

Pentru preşedintele Gavril Mîrza, care, aşa cum a mărturisit, a urmat liceul la Solca, manifestarea a constituit un moment de rememorare a anilor tinereţii şi de reîntâlnire cu oamenii pe care i-a cunoscut.

Spunând că Solca a fost, cu ani în urmă, „un centru de polarizare a activităţii pentru localităţile din jur”, Gavril Mîrza a accentuat faptul că Solca „trebuie să-şi refacă înfăţişarea de staţiune şi de oraş cochet, aşa cum a fost altădată”.

 

„Pe locul arătat de Dumnezeu, anume Solca”

Cel care a primit girul de a conduce în continuare desfăşurarea manifestării a fost scriitorul şi publicistul Ion Drăguşanul.

Sosit (împreună cu colectivul CJCPCT Suceava în frunte cu directorul Pavel Blaj) cu 37 de titluri de carte, pe care le-a pus, cu preţuri simbolice, la dispoziţia solcanilor (volume editate sub egida CJ Suceava de către CJCPCT ), Ion Drăguşanul a făcut o scurtă incursiune în istoria localităţii, semnalând totodată faptul că, în primul număr al „Revistei Bucovinei” (pe care organizatorii au oferit-o în mapa manifestării tuturor participanţilor) vor avea prilejul să se informeze pe larg asupra trecutului localităţii din textul dedicat evenimentului intitulat „Pe locul arătat de Dumnezeu, anume Solca”.

 

„Un eveniment de excepţie”

Momentul Eminescu (aşa cum a spus Ion Drăguşanul, „Eminescu este mereu prezent în istoria Bucovinei”) a fost marcat atât prin prezentarea volumului „Sub semnul Poetului”, volum care cuprinde versurile unor tineri poeţi închinate Luceafărului poeziei româneşti, între care şi câţiva poeţi din oraşul Solca, dar şi prin recitarea, de către o elevă emoţionată, a poeziei „Şi dacă...”.

Manifestarea a continuat apoi cu un recital de muzică folk susţinut de cantautorul şi interpretul Cornel Angelescu.

Surpriza a constituit-o piesa „La Solca ninge ca-n vecii”, special compusă pentru acest moment pe versurile lui Ion Drăguşanul, după care au concertat (pentru a doua oară în public după debutul pe scenă în „Noaptea cea mai lungă” din data de 22 decembrie) cei patru rockeri ai trupei sucevene „Never mind”.

La final, primarul Valeruţ Ţăranu Hofnăr a înmânat diplome onorifice invitaţilor şi participanţilor la manifestare.

„Un eveniment de excepţie”, aşa cum l-a apreciat subprefectul Ştefan Alexandru Băişanu, prin care solcanii, după cum a remarcat preşedintele Gavril Mîrza, au făcut dovada că „nu uită trecutul, se preocupă de prezent şi au gânduri măreţe pentru viitor”.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Solca, între atestarea documentară şi omagierea lui Eminescu.
 Vizualizări articol: 2325 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 6 voturi
Solca, între atestarea documentară şi omagierea lui Eminescu4.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pilaf cu pipote de pui 6 porţii - 70 minute 350g orez400g pipote de pui2 cepe2 morcovi2 ardei graşi100ml ulei1 leg. pătrunjel± sare, piper Fierbeţi pipotele de pui în 2 l apă sărată, după 30 de minute scurgeţi-le de apă (apa păstraţi-o), tăiaţi-le... Citeşte