Sub egida „Eminescu 2008”, în holul principal al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava (IPJ) a avut loc, ieri, 15 ianuarie, „Expoziţia de numismatică, maximafilie şi carte”, organizată de IPJ Suceava, Prefectura Suceava, Uniunea Ucrainenilor din România – Ţinutul Bucovina, Biblioteca Judeţeană „I.G. Sbiera”.
Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România – Ţinutul Bucovina, profesorul Ioan Bodnar, a expus câteva tablouri care-i poartă semnătura, alături de lucrări semnate de artistul Mihai Ignea.
Holul Poliţiei Judeţene a fost îmbogăţit şi cu lucrările aduse de artistul plastic Radu Bercea, grafică şi medalistică.
Alte câteva vitrine cuprindeau cărţi despre sau semnate de marele poet Mihai Eminescu (volume aduse în expoziţie cu bunăvoinţa directorul Bibliotecii Judeţene I.G. Sbiera, Gabriel Cărăbuş, prezent la eveniment), ilustrate, cărţi poştale cu tema Luceafărului, expuse de profesorul – jurnalist Romeo Istrati, şi medalistică – profesorul Dan Lohănel.
Profesorul Ioan Bodnar ne-a spus că acest eveniment - „Eminescu 2008” - deschide şirul acţiunilor culturale organizate de Uniunea Ucrainenilor din România – Ţinutul Bucovina, din acest an.
„Urmează ca pe 24 Ianuarie, de Ziua Unirii, să organizăm o nouă expoziţie în acest spaţiu primitor al Inspectoratului de Poliţie, expoziţie care va cuprinde elemente care să definească însemnătatea acestei zile. În luna martie, urmează să organizăm manifestări dedicate poetului Taras Şevcenco”, ne-a spus profesorul Bodnar.
Alipiri de suflet în jurul lui Eminescu
Evenimentul de ieri s-a bucurat şi de un moment artistic surpriză, realizat de Formaţia ucraineană „Soacrele”, care a interpretat, în limba română, cântece pe versurile poetului Mihai Eminescu şi poezii eminesciene („Mai am un singur dor”, „ Pe lângă plopii fără soţ”, „Sara pe deal”...).
Printre invitaţii evenimentului de ieri s-a numărat şi inspectorul general adjunct al IŞJ Suceava, Daniel Hrenciuc, care a apreciat că „atât timp cât va exista neamul românesc, va exista Eminescu, sau cât timp îl vom cinsti pe Eminescu, vom exista ca popor român”.
Profesorul Romeo Istrati a semnalat, ieri, cu mâhnire în suflet, faptul că atât elevii, cât şi părinţii acestora sunt „departe de Eminescu”, pentru că nu citesc opera marelui poet.
„Eminescu, la fel ca şi Caragiale, este extrem de actual. Este bine că se întâmplă astfel de alipiri de suflet în jurul lui Eminescu, pentru că aşa îl vor cunoaşte cât mai mulţi”, a mai precizat profesorul Istrati.