Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, manifestare care se desfăşoară, în intervalul 14-15 ianuarie a.c., pe axa Suceava-Călineşti-Putna, organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Societatea Scriitorilor Bucovineni (SSB), Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” şi Universitatea „Ştefan cel Mare” s-a deschis ieri, la ora 10:00, în sala de arte „Elena Greculesi” a bibliotecii sucevene cu lucrările simpozionului „Mihai Eminescu în contemporaneitate”.
În prezenţa vicepreşedintelui CJ Suceava, Stela Acatrinei, a reprezentaţilor instituţiilor implicate în organizarea festivalului şi a scriitorilor invitaţi, preşedintele SSB, Ion Beldeanu, a remarcat numărul restrâns al participanţilor din afara judeţului.
Nu au reuşit să ajungă, din motive mai mult sau mai puţin desluşite, câţiva dintre laureaţii ediţiilor precedente, precum criticii şi istoricii literari Teodor Codreanu şi Alexandru Dobrescu.
A răspuns însă invitaţiei un vechi şi credincios prieten al sucevenilor, poetul ieşean Emilian Marcu.
Laureatul „deconspirat”: Constantin Cubleşan
Simpozionul s-a bazat aşadar pe discursul pertinent şi interesant al prof. univ.dr. Constantin Cubleşan, un comentator al exegezelor, studiilor şi ediţiilor critice consacrate vieţii şi operei lui Mihai Eminescu, dar şi un cercetător al aspectelor ciclice ale liricii eminesciene (exeget care a fost „deconspirat” ca fiind laureatul ediţiei din acest an, deşi momentul anunţării premiantului era, de regulă, păstrat ca surpriză pentru cea de-a doua zi a manifestărilor), pe intervenţiile unor oameni de cultură locali (cum a fost cea a prof. Alexandru Toma) sau a scriitorilor bucovineni (eminescologul câmpulungean Ion Filipciuc).
Cu un public asigurat în mare parte din elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, simpozionul s-a încheiat cu un moment muzical, un recital de romanţe pe versuri eminesciene susţinut de solista vocală Herna Săndulean, de la Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” şi, la pian, de prof. Johannes Onesiciuc, de la Şcoala Populară de Artă „Ion Irimescu”.