La Galeria de artă „Ion Irimescu” s-a deschis, cu două zile în urmă, „Anuala 2007”, expoziţia colectivă a Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP).
Un număr de 25 de creatori, pictori, sculptori, graficieni şi tapiseri şi-au reunit lucrările într-o desfăşurare vizuală armonică, o sinteză revelatoare a principiului unităţii în diversitate.
În contextul unei cârmuiri interimare, asigurată de artista plastică Lucia Puşcaşu, după retragerea de la conducerea filialei a prof. Gabrel Baban, breasla artistică suceveană îşi onorează statutul profesional prin această manifestare lipsită de reflexul măruntelor adversităţi conjuncturale.
Vernisajul a debutat cu un gest menit să acopere un segment neglijat până acum în structura organizatorică funcţională a filialei: intenţia formării unui exeget, a unui critic-comentator în interiorul grupării artistice sucevene.
A fost investită astfel cu încrederea breslei tânăra Raluca Schipor, fostă elevă a Liceului de Artă (acum colegiu) „Ciprian Porumbescu”, absolventă a universităţii ieşene „George Enescu” (la care este acum masterand), profesor, aşadar coleg de catedră cu foştii săi dascăli de la Suceava.
Investită cu încredere şi încurajată, Raluca Schipor a fost prevenită de Lucia Puşcaşu că vor fi, cu siguranţă, şi „comentarii”, dar acestea nu trebuie să o descurajeze, ci, dimpotrivă, să o ambiţioneze în drumul său.
Calitate şi diversitate stilistică
Aşadar beneficiind de suportul moral al colegilor, Raluca Schipor, care s-a remarcat până acum şi ca „criticul de serviciu” al TAG-ului („Tonitza Art Group”), asociaţia artistică suceveană care activează în mediul universitar, a debutat exegetic în arena concurenţială şi exclusivistă a UAP-iştilor.
Apreciind expoziţia ca fiind un „eveniment artistic ce stă sub auspiciile măiestriei şi echilibrului”, ea a subliniat faptul că aceasta „se eliberează de presiunile conformismului” având ca „element de bază, alături de principiul calităţii, diversitatea stilistică”, semnalând totodată existenţa unei „predispoziţii spre sinteză între formă şi culoare, între spiritul avangardist şi cel tradiţional”.
„În concluzie - şi-a încheiat ea expunerea, după o prudentă dar onestă privire critică - expoziţia anuală a Filialei UAP Suceava este, ca totdeauna, o manifestare ce poate satisface toate gusturile, atât în materie de artă tradiţională, cât şi în privinţa exprimărilor avangardiste”.
(23 dec 2007, 13:25:48