În acest decembrie, când în România se aniversează majoratul democraţiei, prin strădania prof. Alexandru Toma a ieşit de sub tipar un volum monografic care sintetizează istoria unei instituţii administrative reprezentative a judeţului: Consiliul Judeţean Suceava.
Lucrarea, realizată sub egida Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera”, a necesitat, aşa cum spune autorul, cca. trei ani de documentare, travaliu dificil şi riscant, dificultatea constând în numărul mare de acte normative care trebuiau parcurse, iar riscul potenţial fiind cel de a cădea în capcana partizanatului politic şi a subiectivităţii unor aprecieri, care ar fi înclinat balanţa unei juste şi credibile priviri retrospective.
Pentru că, aşa cum subliniază Alexandru Toma într-un scurt şi lămuritor “Cuvânt înainte”, o monografie impune “o tratare riguroasă, detaliată, multilaterală, susţinută prin trimiteri ştiinţifice la noţiuni, concepte, text, îndemnând să aduni, să expui şi chiar să dezvălui totul despre toate” lucrarea a fost pusă sub protecţia unui subtitlu cu pretenţii mai modeste: “File de monografie”.
Nouă capitole, anexe şi file de album
Lucrarea este structurată pe nouă capitole (Forme istorice de administraţie, Remember 1989, Conducerea administrativă a judeţului la sfârşitul anului 1989, Între revoluţie şi tranziţie, Alegeri locale democratice, Vicepreşedinţii şi secretarii Consiliului Judeţean, Alegeri parlamentare în judeţul Suceava, Conducerile consiliilor locale din judeţ, Judeţul Suceava după 15 ani de administraţie democratică).
Acestora li se adaugă câteva “Precizări finale”, o serie de anexe (care cuprind primul Regulament de funcţionare a Consiliului Judeţean, regulamentul actual, o prezentare grafică a proiectului “Suceava - Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi Topul firmelor din judeţul Suceava - 2005).
Lucrarea se încheie cu filele unui album ilustrat, cu imagini cu preşedinţii şi prim-miniştrii României democratice, demnitarii care au vizitat judeţul în aceşti ani, diverse momente surprinse la evenimente şi acţiuni festive, precum şi un colaj cu publicaţiile editate de-a lungul anilor sub egida Consiliului Judeţean Suceava.
Un volum comprimat la esenţial
Un volum care, într-o primă variantă, ar fi trebuit să cuprindă peste 800 de pagini, dar pe care autorul, dând dovadă de abilitate selectivă, l-a comprimat la esenţial limitându-se la 340, în care ilustraţiile au fost la rândul lor selectate din peste 1000 de fotografii, pentru a rămâne doar 70, o lucrare care se constituie ca o bornă de referinţă pentru studiul istoriei unei instituţii democratice.
O carte cu un motto-semnal (“Păcatul capital este să anulăm istoria care ne acaparează destinul” - Eugen Ionescu) pe care autorul şi-a dorit-o neutră, în care nu a strecurat opinii subiective şi în elaborarea căreia a pornit de la oameni către instituţie şi nu de la instituţie către oameni.