Catedrala Rădăuţi a găzduit duminică, 16 decembrie, concertul de colinde „Hristos se naşte. Slăviţi-l!”.
Timp de 3 ore, 14 coruri şi grupuri vocale au încântat sutele de credincioşi prezenţi, aducându-le în suflete bucuria profundă şi unică a Crăciunului.
ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi a Rădăuţilor, alături de părintele consilier administrativ Gheorghe Brădăţeanu, a răspuns invitaţiei organizatorilor – Catedrala Rădăuţi, Primăria Rădăuţi, Casa municipală de Cultură.
Semnificaţia colindelorÎn deschidere, părintele Brădăţeanu a vorbit despre semnificaţia colindelor, cântece sfinte, care transmit un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu.
Iar aceste mesaje au fost interpretate de copii mai mici sau mai mari – Corul Şcolii nr. 4 Rădăuţi, Corul mixt al Colegiului Tehnic şi al Grupului Şcolar Agricol „Andronic Motrescu” Rădăuţi, Corul de copii al Acţiunii Catolice din Rădăuţi, Corul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, Corul Cenaclului literar „Mihai Eminescu” de la Colegiul Tehnic Rădăuţi. Grupul vocal-folcloric „Flori bucovinene” de la Colegiul Tehnic a interpretat trei colinde alături de rapsodul popular de la care au fost culese, Vituria Cosovan.
Vestea minunată a naşterii Mîntuitorului a fost întărită de corurile parohiale: Corul Catedralei Rădăuţi, Corul Parohiei greco-catolice ucrainene din Rădăuţi. În frumoase costume populare bucovinene, ca vrednici păstrători ai unui obicei străvechi, cel al colindatului, au picurat linişte şi bucurie în sufletele ascultătorilor Grupul vocal din Baineţ împreună cu preotul Mihai Cobziuc, Corul Parohiei Sfînta Parascheva din Marginea, Corul Parohiei din Laura – Vicovu de Sus, Corul Sanctus din Vicovu de Jos.
Prezenţe deosebit de apreciate au fost cele ale Corului Seminarului Teologic „Mitropolit Dosoftei” din Suceava, dirijat de preot profesor Lucian Tablan, precum şi Corala bărbătească ortodoxă „Haris”, constituită de puţin timp la Rădăuţi şi dirijată de Ovidiu Foca.
Concerte devenite tradiţionaleÎn această atmosferă, la finalul concertului, ÎPS Pimen a rostit poezia „Pomul Crăciunului”, de George Coşbuc, care se încheie cu: “Doamne-Ţi mulţumesc”. A rostit cuvinte de apreciere pentru toţi cei care au cântat colinde şi, în mod special, la adresa celor care s-au prezentat în frumoase costume populare.
„Tot ceea ce a creat credinţa creştină e frumos. La anul, dacă se va putea, să vină şi mai mulţi copii, cu cântecul lor şi costumele lor populare”, şi-a exprimat ÎPS Pimen dorinţa.
Preotul protopop Nicolae Vîrtea a făcut o scurtă trecere în revistă a acestor concerte devenite tradiţionale la Catedrala Rădăuţi, de Paşti şi de Crăciun. Ideea aparţine preotului Ilie Sfîrnaciuc de la Catedrală, a fost îmbrăţişată cu entuziasm de primarul Mihai Frunză şi de conducerea Casei de Cultură. Buna colaborare dintre cele trei instituţii a rodit sub forma acestor concerte aşteptate de rădăuţeni şi de cei din zonă, pe care, adeverind vorba cântecului: „Omul bun le va primi/ Şi cu drag le va cinsti.”
Fiecare din corurile sau grupurile vocale au primit din partea organizatorilor diplome de participare, un buchet de flori şi un dar de Moş Crăciun.