Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 sep 2017 - Anul XXII, nr. 222 (6638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Mărci poştale aniversare dedicate oraşului Bucureşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a introdus în circulaţie filatelică emisiunea de mărci poştale „155 de ani, Bucureşti, capitala României”, alcătuită dintr-un timbru şi o coliţă dantelată.

Timbrul emisiunii, cu valoarea nominală de 8,00 lei, înfăţişează clădirea Universităţii (în anul 1938) şi statuia lui Ion Heliade Rădulescu, personalitate marcantă a oraşului Bucureşti, scriitor, filolog şi om politic român, membru fondator al Academiei Române şi primul său preşedinte, despre care George Călinescu spunea că „este a doua mare personalitate a literaturii române, după Dimitrie Cantemir”.

Într-un singur an, 1864, au luat fiinţă Universitatea (al cărei edificiu a fost inaugurat în 1869), Şcoala de Belle - Arte, Conservatorul, Muzeul de antichităţi, iar în anul următor a apărut în peisajul Bucureştilor viitoarea emblemă a capitalei, Societatea Ateneul Român.

Coliţa emisiunii, cu valoarea nominală de 16,00 lei, este ilustrată cu portretul lui Alexandru Ioan Cuza, în timpul domniei căruia, la data de 24 ianuarie 1862, în mod oficial, oraşul Bucureşti a devenit Capitala Principatelor Unite Române.

Cel care a susţinut neabătut ca Bucureştiul să devină capitală a fost marele om politic al vremii Mihail Kogălniceanu.

Domnitorul, privit din semiprofil, ţine Constituţia în mână, iar în plan secund se vede un interior de palat, cu colonete şi accesorii de epocă. Medalionul, cu figurine antropomorfe, în număr de 4, reprezintă femei şi bărbaţi în portul specific al sec. al XIX-lea şi coroana cu simbolul heraldic al Principatelor Unite.

În ultimul an al domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1866) este creată Societatea literară, care, în 1867, ia numele de Societatea Academică Română.

Pe linia mediană a coliţei (stânga/dreapta) sunt reprezentate pecetea oraşului Bucureşti la 1862, respectiv stema actuală a capitalei României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mărci poştale aniversare dedicate oraşului Bucureşti.
 Vizualizări articol: 1223 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mărci poştale aniversare dedicate oraşului Bucureşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei