Romfilatelia a emis şi a pus în circulaţie filatelică, începând cu data de 7 iulie a.c., emisiunea de mărci poştale „Peisaje marine în pictură”, care ilustrează marea văzută prin intermediul lucrărilor din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României. Unul dintre marii pictori români, care a redat marea în tablourile sale, este Nicolae Grigorescu, pictorul sufletului românesc.
Tabloul „Oraş pe malul mării (Napoli)” este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei. Este o pictură realizată în ulei pe lemn, între anii 1873-1874, atunci când Grigorescu a efectuat călătorii de studii în Italia.
Balcicul a fost şi a rămas un loc fascinant pentru arta românească încă din prima jumătate a secolului XX. Loc de inspiraţie pentru pictori, mica localitate de pe malul Mării Negre are o istorie încărcată de nobleţe, graţie celor care au reprezentat-o în lucrările lor.
„Balcic” este prezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei şi poartă semnătura Ceciliei Cuţescu-Storck, lucrare care se distinge prin maniera lejeră, spontană şi vioaie cu armonii coloristice subtile care integrează farmecul locului. Lucrările lui Dumitru Ghiaţă ocupă un loc deosebit în arta modernă românească. Împreună cu Jean Alexandru Steriadi, Dumitru Ghiaţă descoperă frumuseţea peisajului marin şi pictează numeroase tablouri pe litoralul Mării Negre. Desenul său denumit „Balcic”, atât de simplu în austeritatea lui, degajă o profundă esenţă a imaginii şi este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8,00 lei.
Considerat maestrul peisajelor marine, Ivan Aivazovsky a creat tablouri având aceeaşi tematică, marea. Aivazovsky a fost cel care a introdus peisajele marine în arta rusă, impunând acest gen în istoria artelor plastice a secolului al XIX-lea. Unul dintre tablourile sale, „Naufragiul”, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei. Emisiunea filatelică „Peisaje marine în pictură” are un tiraj total de 50.560 de timbre. S-au realizat şi 210 seturi FDC (două plicuri), echipate cu timbrele emisiunii, numerotate şi obliterate cu ştampila „prima zi”.