Romfilateliaexplorează domeniul fascinant al bijuteriilor prin emisiunea de mărci poştale „Colecţii de marcă”, introdusă în circulaţie începând cu data de 26 mai a.c.
Emisiunea este alcătuită din patru timbre şi o coliţă dantelată
Emisiunea de mărci poştale alcătuită din cinci valori (patru timbre şi o coliţă dantelată) este machetată de Mihail Vămăşescu.
Timbrul cu valoarea nominală de 4,00 lei are ca subiect doi cercei (sec. VII d.Hr.) descoperiţi la Coşoveni, jud. Dolj.
Deşi nu fac parte din aceeaşi pereche, cerceii sunt realizaţi din argint aurit, prin aceleaşi tehnici de turnare, batere, granulaţie, lipire, aurire.
Descoperite în mormintele princiare de la Apahida, jud. Cluj, pandantivele cu clopoţei (sec. V d.Hr.) sunt reproduse pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Acestea sunt realizate din aur şi granate şi prezintă fiecare un cap de animal, încununat cu câte o prismă cu feţe din granat.
Perechea de cerceireprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 8,00 lei a fost descoperită într-un mormânt în satul Velţ, jud. Sibiu.
Lucraţi în sec. V d.Hr., cerceii dezvăluie un meşteşug mai elaborat al realizării, pandantivele lor având fiecare paisprezece feţe, ornate cu granate în formă triunghiulară sau pătrată. Modelul este ornat în plus cu fir de aur perlat, ce înconjoară fiecare din granatele pătrate şi orificiul unde toarta cercelului întâlneşte pandantivul.
Piesele ilustrate fac parte din patrimoniul Muzeului Naţional de Istoriei a României
Pe timbrul cu valoarea nominală de 12,00 lei este prezentată o brăţară plurispiralică de la Sarmizegetusa Regia, jud. Hunedoara.
Estimată a fi din secolul I î.Hr., această brăţară de aur, executată prin tehnicile baterii, poansonării şi gravării, cântăreşte aproape un kilogram.
Coliţa emisiunii prezintă - pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei - o brăţară tubulară, descoperită în tezaurul de la Cucuteni - Băiceni, jud. Iaşi. Brăţara din aur, lucrat în formă de spirală cu capetele alcătuite din protome (figurină în formă de cap de animal formând un ornament al unui obiect metalic sau ceramic), sub formă de cap de berbec.
Toate piesele ilustrate fac parte din patrimoniul Muzeului Naţional de Istoriei a României.
Tirajul total al emisiunii filatelice „Colecţii de marcă” este de 60.008 timbre.
S-au realizat şi 200 de plicuri (FDC) echipate cu timbrele emisiunii, numerotate şi obliterate cu ştampila „prima zi”.