„Pădurea tace. Lacurile tac/e noapte grea în trunchiuri de copac// stele-n cer nu-s, în ierburi vânt/ pădurea zace-n linişti, somnolând// înveşmântat cu noapte, Domnul Cerb/ îşi teme rămurişul lui superb// al pândei arc se umileşte-n trup/ din depărtare urcă paşi de lup// nălucă-i prin pădure, Împăratul/ să-şi apere coroana şi-nnoptatul// pasul e sprinten dar cărare nu-i/ arbori potrivnici curmă zborul lui// printre stejarii răsăriţ în cale/ nu-şi poate duce ramurile sale// podoaba vieţii, sceptrul lui de rege/ pasul nu-i lasă liber, să alerge// prin vechi hăţişuri, umilindu-şi herbul/ cutremurat îşi frânge pasul cerbul// ochiul uimit adoarme, şi inima-vioară/ să nu jignească-n arbori măreaţa lui comoară.// vin lacom lupii… totu-i fără rost/ bătrânul cerb e numai cel ce-a fost.”
NICOLAE DRAGOŞ: Noaptea de pe urmă a cerbului
1. Ar putea fi o poveste de Christian Andersen dacă n-ar fi o întâmplare adevărată. Nu de mult, la poalele unui masiv muntos din sudul Ţării Soarelui-Răsare, vânătorii au împuşcat un cerb. Până aici nimic neobişnuit, numai că unul dintre ei, dorind să conserve craniul animalului ca trofeu, a observat că acesta posedă zece dinţi acoperiţi cu pulbere de aur. Această aventură confirmă o veche legendă locală despre existenţa unui filon aurifer în regiunea respectivă. Legenda mai vorbeşte de o vacă de aur care a trăit „pe vremuri” pe văile masivului muntos, despre un samurai care exploata minele de metal galben cu vreo trei sute de ani în urmă, despre… Care este Ţara Soarelui Răsare?
a) China;
b) Japonia;
c) Coreea
2. Muzician plurivalent (compozitor, dirijor, violonist, pianist), scriitor de certă vocaţie literară (poet, dramaturg, memorialist), actor înzestrat, om politic de înalt patriotism, pedagog de factură modernă, care face parte din cei „trei damnaţi” ai muzicii româneşti, la nici 29 de ani murind de boala secolului XIX (tuberculoza), înainte de putea să pună în valoare disponibilităţile unui talent înnăscut, socotit – de contemporanii ce l-au cunoscut îndeaproape – un artist complet, atins de „aripa geniului”(Constantin Morariu).În opereta sa Crai nou îl întâlnim pe Moş Cerbu:
a) Eusebie Mandicevschi;
b) Ciprian Porumbescu;
c) Constantin Mandicevschi
3. Un cerb matur din aceste insule atinge înălţimea de 1,11 m la greabăn şi cântăreşte între 104 şi 113 kg. Cel mai greu cerb consemnat vreodată în aceste insule a fost împuşcat la Glenfiddich-Grampian, în 1831 şi avea greutatea de 238 kg. Cel mai greu cerb împuşcat într-un parc a fost un mascul în greutate de 215 kg, care măsura 1,37 m la greabăn; a fost ucis la Woburn-Beds, în 1836. Despre ce insule este vorba?
a) Insulele Britanice;
b) Insulele Melville;
c) Insulele Baffin
4. Lupta dintre masculi poate fi auzită prin zgomotul produs de coarnele ce se lovesc sau poate fi privită îndeaproape ori cu ajutorul unui binoclu special, faunistic, de observare, chiar în condiţii de amurg ori pe clar de lună. Cerbul matur şi puternic, sigur de ciutele sale, mugeşte gros, rar şi scurt. Boncănitul este mai frecvent noaptea şi pe timp noros. Dar taurul de cerb poate mugi şi ziua când se scaldă în mocirlă sau stă tolănit. Cum mugesc taurii tineri, de regulă neposesori ai unui cârd de ciute?
a) subţire şi îndelung;
b) când gros, când subţire;
c) jalnic, înduioşător
5. Prozator american (1789-1851), fondator al romanului istoric american. Opera lui sintetizează elemente ale descrierii realiste a mediilor cu reprezentarea romantică, idealizatoare, a caracterelor. În 1841 publică romanul Vânătorul de cerbi, primul volum din ciclul Ciorap de piele, tradus în româneşte de O. Constantinescu:
a) William Cooper;
b) Thoams Cooper;
c) J.F. Cooper
Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA
¤ Odată, un pui de cerb spuse cerbului mare:”Tată, tu eşti mai mare şi mai iute decât câinii şi ai coarne minunate pentru a te apăra de ei. De ce o iei la goană de frica lor?” Cerbul răspunse râzând: „E adevărat ce spui, copile. Dar numai asta ştiu: ori de câte ori aud lătratul câinelui, nu-mi dau seama în ce fel, o rup la fugă îndată”. Fabula ne arată că pe oamenii laşi din fire nici un îndemn nu-i întăreşte.
ESOP: Puiul de cerb nedumerit şi cerbul-tată
Variantele corecte la chestionarul nr. 1253. 1. b ; 2. c ; 3. c ; 4. c ; 5. b .