Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 mar 2008 - Anul XIII, nr. 60 (3741)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nr. 1247

„Era un parc la margine de lume./ Unde colinda când o termina,/ Bătrânul Moş Crăciun fără de nume/În acest loc adesea poposea.// El singur sta pe-o bancă de zăpadă,/ Păzită de doi cerbi cu coarne-n vânt,/ Şi-n preajma lui prindeau din cer să cadă,/ Steluţe mici în goană spre pământ.// Şi Moş Crăciun mai trist ca niciodată,/ Ca niciodat’ atât de fericit./ Plângea ca un copil fără de pată,/ Se bucura de câte-a dăruit.// Era şi-un brad înalt ca o minune/ Şi fulgi de nea se tot prindeau de el,/ Iar Moş Crăciun venit să-l încunune,/ Părea un sfânt cu barbă de oţel.// Dar bradul trist plângea şi el în cetini,/ Simţind nevoia grea de jucării/ Şi-n feeria lumii de zăpadă,/ Plângeau şi cerbii ca nişte copii!”

PETRU DEMETRU POPESCU:Plângeau şi cerbii

1. Naturalist şi scriitor francez (1707-1788) a cărui operă a exercitat o mare influenţă asupra materialiştilor francezi din secolul XVIII, autor al textului de mai jos: „Cerbul pare să aibă ochi buni, mirosul fin şi urechea excelentă; când vrea să asculte, el înalţă capul, ridică urechile şi atunci aude de la depărtare mare; când iese într-un crâng mic sau în orice alt loc semi-descoperit, se opreşte pentru a privi în toate părţile şi caută apoi în direcţia vântului pentru a simţi dacă nu există ceva care să-l neliniştească”… „El totuşi curios şi şiret¸dacă este fluierat sau strigat de departe, se opreşte imediat şi priveşte insistent, şi cu un fel de admiraţie, spre trăsuri, vite, oameni; iar dacă aceştia n-au nici arme, nici câini, continuă să meargă liniştit, urmându-şi drumul cu prestanţă şi fără să fugă”:
a) Jean Henri Casimir Fabre;
b) Georges Louis Leclerc Buffon;
c) Edmond Fremy

2. Cerbul-lopătar a fost aclimatizat în ţara noastră, în Transilvania, încă din secolul al XIX-lea. Fără să aibă o răspândire prea mare, importanţa cerbului lopătar constă mai ales în faptul că poate valorifica terenuri care nu convin cerbului-carpatin. Cum se numesc caninii cerbului şi ai cerboaicei care sunt utilizaţi ca trofeu, în diferite monturi?  
a) granduri; 
b) grandule;
c) grandee

3. „Unde e cerbul cu diamante? Se auzi ca un ecou: în pădure, în pădure. Dau năvală vânătorii, se adună gonaşii, prepelicarii iau urma. Sperie lighioanele, rup desişurile, calcă în picioare poienile timide, strivesc florile, retează copacii. Piere cântecul păsărilor izgonite de căutătorii cerbului cu diamante. Din ungherele nevăzute ale pădurii răvăşite pornesc furtuni, stropi mari de ploaie golesc stâncile, focul trăsnetelor muşcă din carnea lemnului dospit, viaţa se învălmăşeşşte spre moarte. Nimic, se pare, nu poate stăvili febra căutărilor. Unde se ascunde? Pe unde umblă cerbul cu diamante? Cărările-s prea tainice, pădurea prea deasă. Valea se pustieşte, coamele sunt dezbrăcate, piscurile chelesc. Pustiul se întinde de jur-împrejurul vânătorilor, dar cerbul cu diamante tot nu se arată. Era aici, va fi mâine, trebuie să fie. Acelaşi glas ca un ecou se făcu auzit: cerbul cu diamante va reveni abia peste o sută de ani”. Aici sfârşeşte legenda şi tot aici începe adevărul. Cine este de fapt adevăratul cerb cu diamante? 
a) cerbul carpatin;
b) cerbul lopătar;
c) însăşi eterna pădure

4. Coarnele cerbului preistoric (Megaxerox giganteus) din Irlanda măsurau 4,3 m în lungime de o parte şi de alta a capului. În septembrie 1897, a fost împuşcat unul din cele mai mari exemplare cunoscute, un cerb roşu de 2,3 m înălţime, cu o greutate de 816 kg. În ce ţară?
a) Finlanda; 
b) Canada;
c) Norvegia

5. Poet şi traducător (1926-1992), născut în comuna Ulmeni/Ilfov. Are un debut precoce în Universul copiilor(1936). Debutul editorial s-a produs în 1957 cu poemul Legenda cerbului. A frecventat Cenaclul „Sburătorul”, seria postlovinesciană. Figură pitorească a boemei postbelice, supranumit Ahoe, apelativ cu care şi-a dublat uneori şi semnătura de scriitor. Versificator neobosit până la moarte, a fost şi un redutabil jucător de rugby, iar mai apoi, sporadic, şi comentator al acestui sport al bărbăţiei:
a) Tudor George;
b) Paul Georgescu;
c) Petre Ghelmez

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA

Variantele corecte la chestionarul nr. 1246.  1. a ;  2. b ;  3. c ;  4. b ;  5. c .

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nr. 1247.
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nr. 12470.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă crocantă 8 porţii - 60 minute 300g biscuiţi amaretto150g unt2 ouă150g fulgi de cereale500g brânză de vaci50g stafide2 linguri zahăr Zdrobiţi biscuiţii până când obţineţi pesmet. Topiţi untul şi amestecaţi-l cu pesmetul... Citeşte