Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 mar 2008 - Anul XIII, nr. 57 (3738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nr.1244

// Îl trăgeau de pleoapele deschise,/ Coarnele i le priveau atent,/Însă cerbul rătăcit murise/ Ca un trist şi simplu monument.// Mai voia să-şi zmulgă glezna parcă/ Dintre-atâţia curioşi mărunţi,/ Şi-n pădurea lui să se întoarcă/ La cerboaica lui de sus din munţi.// Astfel, dus de viscol într-o lume/ Fără de izvoare şi de ierbi,/ A părut un om dispus la glume/ Cerbul, cel mai tragic dintre cerbi.// El şi astăzi mai există încă/ În oraşul plin de trecători,/ Ca un pom ce s-a înfipt în stâncă/ Primăvara izbucnind în flori.// Coarnele-i sunt ramuri uriaşe/ Şi copita are rădăcini,/ În aglomerarea din oraşe/ Printre pomi de carnaval, străini.//  Caută pământ şi iarbă sfântă,/ Caută o cale înapoi,/ Păsări stranii vin în el şi cântă/ Este altoit cu specii noi.//

ADRIAN PĂUNESCU: Colindul cerbului rătăcit în oraş
(continuare în subsolul rubricii)

1. Specia europeană Cervus elaphus are o lungime de 185-240 cm, cu o înălţime de 115-120 cm şi o greutate cuprinsă între 130 şi 250 kg. Cerbul nostru, Cervus carpathicus, este ceva mai mare. El are până la 250 cm lungime, 155 cm înălţime şi o greutate totală cuprinsă între 240 şi 310 kg. Culoarea blănii variază după anotimp: vara este roşcat-deschisă pe spate şi galben-aurie pe abdomen, iar picioarele sunt cenuşii; iarna este mai închisă, bătând în nuanţe de roşcat-brun. Coada cerbilor este scurtă de 12-16 cm. Interesant apare faptul că în regiunile montane, pretutindeni pe întinsul arealului său din Eurasia, cerbii, deşi diferă nesemnificativ ca statură, posedă cu toţii pe spate aceeaşi culoare de vară:
a) galben-lămâie;
b) roşiatică-ruginie;
c) roşiatică- portocalie

2. Cum se numesc insectele cu mandibule lungi, asemănătoare coarnelor de cerb?
a) greieri de câmp;
b) padaste;
c) lăcuste cenuşii

3. La 02 octombrie 1940, inginerul Romeo Stănescu a împuşcat în terenul de cerbi Mănăstirea Caşin, un cerb capital al cărui trofeu, în greutate de 13, 756 kg, a întrunit 239,1 puncte internaţionale (C.I.C.). După 19 ani, tot în ziua de 2 octombrie, un vânător a împuşcat în acelaşi teren, un cerb capital cu un trofeu în greutate de 15 kg, totalizând 242,5 p C.I.C. Numai după un an însă şi acest record a fost depăşit. În septembrie 1960, un alt vânător a împuşcat, pe fondul de cerbi Lăpuşna un cerb excepţional. Trofeul acestui cerb a totalizat un număr de 245,6 puncte C.I.C. În care munţi se află fondul Lăpuşna? 
a) Gutinului;
b) Sebeşului;
c) Gurghiului

4. Cum se numeşte femela cerbului?
a) căprioară;
b) capră;
c) felină

5. Ca talie, cerbul lopătar este mult mai mic decât vărul său – cerbul comun – atingând în greutate maximum 120-130 kg. Culoarea animalului este în funcţie de sezon, vara predominând brunul cafeniu, caracteristice fiindu-i petele albe, împrăştiate pe spate şi laturile corpului. Iarna, după năpârlire, culoarea generală este mai închisă. Există exemplare aproape albe, altele cu o culoare brun închis aproape de negru. Dacă cerbul comun îşi duce viaţa în pădurile de munte, lopătarul preferă pe cele de foioase, nu prea mari ca întindere şi cu locuri agricole în jur. Numai masculul are coarne specifice, numele animalului provenind tocmai de la această podoabă în formă de lopată cu nişte crestături pe partea posterioară. Care este denumirea ştiinţifică a cerbului lopătar?
a) Cervus canadensis;
b) Cervus Dama;
c) Cervus cashmirianus

Răspunsurile exacte în ziarul de luni.
Test propus de MIHAI BURDUJA

//Dar, de-ar fi să se sfârşească veacul/ Şi să treacă veacul următor,/ Boala lui n-o să-şi găsească leacul/ Chiar dacă-i acum copacul lor.// a râvni aceeaşi veche vatră/ Şi de-o va găsi în mintea sa/ Se va ridica măreţ din piatră/ Şi-napoi în codru va pleca.// Doar atât aşteaptă, ziua-n care/ Va simţi ce drum adevărat/ Îl va duce în pădurea mare/ Dar pe unde vântul l-a furat.// Fier-betonul, nici chiar el nu-l leagă/ Şi nu-i pasă nici de agronom,/ Nu-i ajunge grija lor întreagă/ dacă n-au ştiut că-i cerb, nu om.// Chiar de va târî oraşu-n spate/ Vlăguit şi biciuit şi sterp,/ Va pleca să moară-n libertate/ Regăsind condiţia de cerb.”

ADRIAN PĂUNESCU: Colindul cerbului rătăcit în oraş

Variantele corecte la chestionarul nr. 1243.   1. b;  2. b ;  3. c ;  4. b ;  5. a .

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nr.1244.
 Vizualizări articol: 626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nr.12440.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Costiţă de porc la grătar 4 porţii - 30 minute 1,5kg costiţă crudă de porc50 ml ulei1 ceapă6 roşii bine coapte1 linguriţă boia de ardei dulce1 lingură sos de soia2 căţei de usturoi2 linguri muştar1 lingură zahăr brun1 linguriţă miere1 linguriţă rasă scorţişoară±... Citeşte