Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 mar 2008 - Anul XIII, nr. 51 (3732)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nr. 1238

„Ca o săgeată împlântată-n scut,/ vibrează cerbul, sus pe culmi sihastre./ Alături, îmbăiată în dezastre,/ stă umbra întâlnită la păscut.// Pulsează leneş apele albastre/sub tâmpla lui. Văzduhu-i abătut./ Şi – iată frigul ce l-a străbătut/ când scormonea cu coarnele prin astre.// Mai fulgeră prin amintire creste,/ şi falnice alaiuri din poveste/ cu murmure şi susure îl bat.// Iar orele, în perindare lină,/ înalţă brusc şi tot mai mult înclină/ coroana lui de rămuriş uscat.// Spălată-n vin, sămânţa din unsprezece mii/ de piepturi izvorască un nou ocean de grâne/ hrănind – întâi – nadirul înfometatei glii./ Noi vom găti ospăţul din ceea ce rămâne…”

ŞTEFAN AUGUSTIN DOINAŞ: Moartea cerbului

1. Zeiţa luminii lunare, fiică a lui Zeus şi a Latoniei, este în acelaşi timp şi zeiţa castităţii şi a fidelităţii conjugale.Trezind curiozitatea vânătorului Acteon , care o privea, împreună ce ea se scălda cu alte nimfe, înfuriată, l-a schimbat pe acesta într-un cerb, pe care l-au devorat apoi proprii lui câini.Două sculpturi ale sale se află la Louvru. O întâlnim într-o frescă, însoţită de Acteon, la Pompei. Au imortalizat-o în pictură: Correggio, Rubens, François Boucher, Jean Baptiste Corot, iar în sculptură: Jean Goujon, J. A. Houdon, Carl Milles şi Alexandre Falguière:
a) Artemisia; 
b) Asia;
c) Artemis

2. Într-un mic orăşel american, ameninţarea războiului din Vietnam, care planează asupra tuturor bărbaţilor înrolaţi, este întâmpinată cu unirea destinelor în cadrul ceremoniei de cununie. Numai că această încercare nu este suficientă pentru a opri ororile războiului. Este şi cazul a trei prieteni vechi pe care războiul îi schimbă în totalitate. Acesta este în fapt subiectul filmului Vânătorul de cerbi(1978) cu Robert  de Niro, Christopher Walken, Meryl Streep, în regia lui Michael Cimino.Care este naţionalitatea acestui regizor?
a) franceză; 
b) engleză;
c) americană

3. Boncăluitul cerbilor – mugetul caracteristic din perioada împerecherii (septembrie-octombrie) – era considerat ca un semnal de ameninţare menit a îndepărta eventualii Don-Juani încornoraţi din preajma „haremului”, precum şi un mijloc de atragere a femelelor (cunoscut fiind faptul că cerbii boncăluiesc şi în absenţa unor competitori). Keren Mc Comb, de la Universitatea Cambridge, a demonstrat însă că boncăluitul are şi o importantă funcţie fiziologică, femelele care îl aud având o ovulaţie mai precoce decât cele dintr-un grup martor, izolate de contactul cu asemenea „serenade”. În ce ţară se află localitatea Cambridge? 
a) Canada;
b) Anglia;
c) Belgia

4. „Despre structura cerbului celest nu ştim mai nimic (poate că nimeni nu a putut să-l vadă bine) în afară de faptul că aceste tragice animale trăiesc sub pământ şi că nu au altă dorinţă decât să iasă la lumina zilei. Ştiu să vorbească şi îi roagă pe mineri să-i ajute. La început vor să-i păcălească, promiţându-le metale preţioase; când acest şiretlic dă greş, cerbii încep să hăituiască oamenii, iar aceştia îi zidesc în galeriile minei. Se vorbeşte de asemenea despre oamenii torturaţi de cerbi… Tradiţia adaugă că dacă cerbii ajung la lumină se transformă într-un lichid pestilenţial, care poate să devasteze regiunea. Această fantezie este chinezească şi a fost amintită în cartea Chinese gheuls & goblins (Londra 1928), de G. Willoughby-Meade.” Rândurile de mai sus aparţin unui mare scriitor argentinian (1898-1986):
a) Jorge Luis Borges;
b)Gabriel García Márquez;
c)Jean Genet

5. Dramaturg, poet, romancier, memorialist, traducător, născut în 1889 la Boboştiţa în Albania. Fiu al unui negustor albanez, s-a mutat cu părinţii la Bucureşti în 1897 şi va dobândi cetăţenia română abia în 1919. Începând cu 1905, când a debutat cu versuri într-o revistă editată de el însuşi (Speranţa), până la sfârşitul vieţii a manifestat o disponibilitate ieşită din comun pentru absolut toate genurile literare. Este autorul piesei Cerbul fermecat:
a) Benjamin Fundoianu;
b) Mihail Sorbul;
c) Victor Eftimiu

Răspunsurile exacte în ziarul de luni.
Test propus de MIHAI BURDUJA

Variantele corecte la chestionarul nr. 1237.   1. b ;  2. b ;  3. b ;  4. b .
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nr. 1238.
 Vizualizări articol: 386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nr. 12380.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Raţă cu castraveţi 6 porţii - 100 minute 1 raţă100g untură de raţă600g castraveţi muraţi1 ceapă mare2 linguri pastă de tomate1 ţelină mică1 leg. mărar± sare, piper Curăţaţi raţa de tuleie, pârliţi-o la flacără,  apoi spălaţi-o... Citeşte