„Frumoasă pescăriţă,/ La mal tu luntrea-ţi mână,/ Şi vin’ să stăm de vorbă,/ Ţinându-ne de mână.// Pe pieptu-mi, dă căpşorul,/ Şi nu te teme aşa;/ Tu doar te-ncrezi şi-n marea / Sălbatecă şi rea.// Mi-e inima ca marea,/ Cu flux, reflux, urgii;/ Şi multe perle scumpe/ Îmi zac la temelii”.
(Traducere de Maria Banuş)
1. Pictor olandez (1609-1669), autor al multor tablouri animaliere precum: Ospăţul vulturilor (Musée d’Art Ancien, Bruxelles), Păun mort (Boymans Van Beuningen Rotterdam), Natură moartă cu un câine şi o pisică (Prado,Madrid) şi Natură moartă cu peşti şi fructe (Berlin):
a) Daniel Seghers;
b) Jan Fyt;
c) Michael Sweerts
2. Vânătoarea iepurelui de vizuină cu… crabii a fost practicată la mijlocul secolului al XIX-lea, fără armă, de către… pescarii din regiunea dunelor de nisip din nordul unei ţări europene situată în vestul Europei, care are sărbătoarea naţională la 14 iulie. După ce se fixau plase în faţa celor 40-50 de găuri ale vizuinilor unei colonii de iepuri, se introduceau în fiecare gaură câte 10-12 … crabi. Speriaţi, iepurii ieşeau în viteză, încurcându-se în plasele de unde erau strânşi cu uşurinţă. Aceşti iepuri se mai vânau şi cu ajutorul unui dihor alb, special dresat în acest scop. Despre ce ţară este vorba?
a) Belgia;
b) Elveţia;
c) Franţa
3. Jersey Bellini (Michael Dudikoff) este nevoit să facă echipă cu rivala lui dintotdeauna, atrăgătoarea B.B. (Lisa Howard), pentru a captura un evadat foarte periculos. Nu trece mult timp până când Jersey şi B.B. îşi dau seama că nu sunt singurii care se află pe urmele fugarului Izzy. Asasinii mafiei îl doresc pe Izzy, viu sau mort, la fel de mult ca şi vânătorii de recompense. Pentru că încurcă afacerile mafioţilor, Jersey şi B.B. devin ţinte ale crimei organizate. Însă aceştia sunt hotărâţi să-i distrugă pe toţi cei care le stau în cale, pentru că nu au de gând să devină din vânători de recompense victime ale Mafiei.. Acesta este subiectul filmului Vânătorii de recompense, care a rulat şi pe micile noastre ecrane, fiind o producţie:
a) franceză;
b) italiană;
c) engleză
4. Compozitor român din a cărui creaţie am reţinut piesa Marşul vânătorilor de munte:
a) Ioan D. Chirescu;
b) Alexandru Biriş;
c) Filaret Barbu
5. Prozator şi scenarist născut la 15 februarie 1939, la Iaşi, stabilit din 1982 , în Canada, unde a înfiinţat Editura „Humanitas”. A debutat în revista Luceafărul cu schiţa Dimineaţa (1966). Ca scenarist, a debutat în 1967 cu filmul Dimineţile unui băiat cuminte, în regia lui Andrei Blaier, scenariu pentru care obţine premiul la Festivalul de la Cannes şi Gotwaldov (1968). În 1969, la Festivalul de la Teheran,obţine Premiul pentru scenariul filmului Legenda,. A publicat volumul memorialistic Romanul reîntoarcerii (1993). Dintre romanele sale cităm: Peştele de fontă (1968), Trufie (1974) şi Pasarela (1979):
a) Constantin Stoiciu;
b) Liviu Ioan Stoiciu;
c) Nicolaie Stoie
Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA
„Secaseră o baltă, gospodarii,/În care se prăseau în roi ţânţarii,/ Cu gândul să cultive-n locu-i grâu/ Iar peştii, îi mânaseră spre râu./ Mai rămăsese doar un ochi de apă/ Cam cât în două oale să încapă/ Şi-n ea, căpăţânoasă, o caracudă/ Care, somată, nici n-a vrut s-audă/ Să-şi mute domiciliul tocma-n râu:/ – Rămân, chiar dacă-i apa pân’ la brâu!/ Apoi, când se văzu singură-n apă/ Nu mai putea în solzi să-şi mai încapă/ De-atâta bucurie:/ – Iată, eu, sunt singură stăpână peste tău!/ Veniră însă zilele cu soare/ Că te sleiai afară de dogoare/ Iar caracuda fu găsită, joi,/ Moartă prin sufocare în noroi”.
Variantele corecte la chestionarul nr. 1126.
1. c ; 2. b ; 3. a ; 4. c ; 5. b .