„Eu vin de atât de sus,/ vin de cel mai sus aici,/ la aceste mese mici, sunt o undiţă, Isus.// Tu vii de atât de jos,/ vii de cel mai jos aici,/ la aceste mese mici,/ Iuda, peştele focos.// O, şi dacă nu ştiu cum,/ aş fi liber o secundă,/ tot aceloraşi de-acum,/ li te-aş duce să te vândă.// Vinde-mă şi va fi bine,/ tu crezi cel mai mult în mine”.
ADRIAN PĂUNESCU: Peşte şi undiţă
1. Prozator şi poet liric italian din descendenţa crepuscularilor( n. 1885). A scris romane inspirate din viaţa provincială, adesea cu implicaţii autobiografice, cu preferinţă pentru imaginile universului casnic şi rustic, pentru aspectele mărunte ale existenţei umane, prilejuind introspecţia abilă a personajelor solitare în căutarea unei fericiri iluzorii. Între volumele sale menţionăm: Serenada ţânţarilor (1908), Peştii ieşiţi din apă (1914), Anna elefanţilor (1937):
a) Nicola Moscardelli;
b) Arturo Onofri;
c) Marino Moretti
2. Urmărindu-i pe eroi înainte de războiul din Vietnam, în timpul acestuia, şi după, făcându-i să treacă prin marile ritualuri ale vieţii – nunta, vânătoarea şi focul bătăliei – filmul Vânătorul de cerbi este în primul rând un omagiu sobru şi emoţionant adus prieteniei masculine. Implicaţiile sale politice stârnesc însă reacţii violente şi contradictorii, criticii considerându-l „ cel mai mare film antirăzboinic de la Iluzia cea mare. Filmul în regia lui Michael Cimino, avându-i ca interpreţi pe Robert de Niro; Christopher Walken şi John Savage, nu pune problema responsabilităţii Americii, ci numai a consecinţelor războiului din Vietnam asupra cetăţeanului american de rând, oferind viziunea subiectivă a acestuia asupra evenimentelor. În ce an a fost turnat acest film, care a primit premiul „Oscar” pentru film, regie, actor secundar şi montaj?
a) 1958;
b) 1968;
c) 1978
3. Ce este un drac de mare?
a) o plantă care trăieşte în apă, la mare adâncime;
b) un peşte;
c) o caracatiţă
4. Poet şi prozator(1935-1994), născut la Slătioara/Vâlcea şi stabilit în oraşul de pe Bega. A debutat cu versuri în Scrisul bănăţean (1958), iar editorial cu volumul Temperamentul primăverii (1964). A publicat o serie de culegeri mai mult sau mai puţin omogene, între care şi Pescarii de pe apa de argint (1989):
a) Damian Ureche;
b) Matei Gavril;
c) Teodor Mihadaş
5. Peşti rari care au o constituţie tubulară, cu înotătoarele dispuse cu totul deosebit, prezentând un remarcabil mod de deplasare. Corpul se află pe verticală, capul sus. Ei mai înoată şi invers, cu capul în jos, şi cu totul excepţional, orizontal, ca imensa majoritate a peştilor:
a) peştele lanţetă;
b) amfisilii;
c) peştele filiform
Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA
„– Cu aripa pe inimă vă spun că,/ De-acum, orice vrajbă să se ducă/ Şi fiindcă n-au dreptate cei ce zic/ Că peştele cel mare înghite pe cel mic,/ Ne vom lăsa noi, ăştia, care suntem mai mari,/ Mâncaţi de albişoare, de lini fără ţipari./ Poftiţi deci, şi-o să facem o altă aşezare,/ Ca peştele cel mic să-nghită pe cel mare./ Aşa zicea o ştiucă cu gura cam închisă/ Să nu-şi arate dinţii, fiind cam compromisă/ Încât, de la o vreme, era tot ocolită/ De ajunsese slabă, topită şi lihnită./ Dar peştii se făcură că n-au urechi s-audă,/ Afară de-o naivă şi proastă caracudă/ Care gândind că bafta venea spre ea, năucă,/ S-a repezit s-apuce măcar un os de ştiucă./ Fireşte, într-o clipă, a dispărut pe loc./ Credeţi că o-nghiţise, cumva, vreun mormoloc,/ Precum lansase ştiuca, un zvon? Se înţelege/ Că-n baltă cel mai mare face ce vrea din lege”.
GEORGE MIHĂESCU: Morala ştiucii
Variantele corecte la chestionarul nr. 1124.
1. a ; 2. c ; 3. b ; 4. c ; 5. a .