Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 15 oct 2007 - Anul XII, nr. 242 (3617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evrika!

„O nouă zi ca toate celelalte/ la Dunăre năvoadele se sparg/ pe turla minaretelor înalte/ stau pescăruşii ca pe-un vechi catarg// Începe larma pieţei mari de peşte/ cu un acvariu jefuit în gând/ taraba încă vie o stropeşte/ din timp în timp, câte-un copil flămând// Împrospătaţi cu lespezi mici de gheaţă/ pe-un pat de mirodenii levantin/ armura de argint le-o mai răsfaţă/ cărbunii unui soare stins cu vin// Peşti albi şi negri, peşti portocalii/ cu răbufniri de sânge în timpane/ în catedrala zorilor de zi/  par clape smulse din bătrâne piane// Agonizează blând spre asfinţit/ ca un popor de fosfor care piere/ dar fără osuarul lor sfinţit/ se surpă fluviu-n matcă de durere// Şi-ntr-un orgoliu fără de egal/ el îşi revarsă viitura-n piaţă/ trecând prin vama Mării, triumfal/ enoriaşii lui întorşi la viaţă”.

CORNELIU VADIM TUDOR: Piaţă de peşte

1. Considerat de multă vreme ca cel mai reputat ilustrator de mamifere marine din SUA, Richard Ellis este şi autorul a două best-seller în materie: Book of Whales (1980) şi Dolphins and Porpoises (1982). Picturile sale pot fi admirate în muzee de pe tot cuprinsul Statelor Unite, din San Francisco, până în New Bedford, în timp ce ilustraţiile îmbogăţesc paginile unor reviste de prestigiu. Şi-a urmărit subiectele din Alaska până în Patagonia, din Hawaii până în Azore, călătorind mii de kilometri pe apă şi pe uscat, pentru a le surprinde în cele mai insolite ipostaze. Prin opera sa de pictor şi comentator al vieţii şi protecţiei cetaceelor, Richard Ellis a devenit una din personalităţile marcante ale cetologiei contemporane. Care dintre vieţuitoarele acvatice enumerate mai jos, fac parte din ordinul cetaceelor? 
a) balena, caşalorul, delfinul; 
b) rechinul, calcanul, ariciul de mare;
c) căluţul de mare, meduza, miriapodul

2. Ce peşte serpentiform migrează la maturitate din fluviile Europei spre Oceanul Atlantic?
a) tonul;
b) somonul;
c) anghila

3. Scriitor rus (1791-1859) a cărui proză aparţine „şcolii naturale”. Cărţile sale oscilează între roman şi memorii. Merită a fi citate Memoriile unui pescar (1847) cât şi Povestirile şi amintirile unui vânător despre diferite isprăvi (1855). În 1856 tipăreşte Cronică de familie, în care evocă ambianţa patriarhală ori poezia vânătorii şi pescuitului ca ocupaţii străvechi, remarcându-se prin arta lui descriptivă:
a) N. V. Gogol;
b) S.T. Aksakov; 
c) L. N. Andreev

4.Republică federală cu regim prezidenţial, având un district federal şi  26 de state. Suprafaţa acestei ţări este de 8.512.000 kmp, iar populaţia  a atins cifra de 184.101.000 locuitori (locul 5 în lume), religia principală fiind cea catolică. În 1960, filmul Sat de pescari de Paulo Saraceni, vesteşte naşterea curentului „Cinema Novo”, marcând o renaştere a documentarului şi evidenţierea valorii intelectuale a regizorilor şi producătorilor acestei ţări:
a) Mexic;
b) India;
c) Brazilia

5. Cine a scris romanul de mare succes Nu trebuie să fii tot timpul caviar?
a) Johannes Mario Simmel; 
b) George Tobias Smollett;
c) Hjalmar Emil Frederik Söderberg

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA

„Născute-n apa caldei Mări-Sargasse/ De-ar sta pe loc ar creşte mari şi grase./ Dar, mici, subţiri ca firele de aţă,/ Pornesc la drum din prima zi de viaţă/ Într-un perpetuu, nesfârşit exod,/ Spre răsărit, spre miazăzi şi nord./ Colindă mări, oceanul planetar,/ Dintr-un hotar în celălalt hotar./ Se mai opresc în câte-un scurt popas/ Făcându-şi cuib în câte-un antic vas/ Scăpat din cala vechilor galere/ Şi iar pornesc în lumea de mistere/ A apelor  albastre şi adânci/ Anghilele, peşti blânzi, frumoşi şi lungi./ Apoi se-ntorc, grăbindu-se, nebune,/ să moară, după ce-au văzut o lume./ Iar apa blândă, a caldei Mări-Sargasse/ Li-i şi mormântul truditelor lor oase”.

GEORGE  MIHĂESCU: Anghilele

Variantele corecte la chestionarul nr. 1123. 
1. a ;  2. b ;  3. b ;  4. a ;  5. c .

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evrika!.
 Vizualizări articol: 4893 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evrika!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează