„Nici o apă nu e netedă./ Chiar dacă nu bate vântul, e plină de/ Răcoare şi de mişcare./ Ţi-e uşor să uiţi,/ Sau chiar să n-ai habar,// Că peştele se mişcă/ Nu ajutat de unde,/ La suprafaţa apei,/ Şi nici măcar de aer,/ Ei locuiesc în locuri liniştite:// Sub un pod de lemn,/ Sub vâsla suspendată/ A unei bărci, în timp ce/ Luntraşul se apleacă, vâslind în contra apei,/ Şi-atunci suprafaţa lichidă se clinteşte,// Sau strigă la ea, sau cântă,/ Închipuindu-şi poate că sclipitoarea unduire/ A valurilor va alunga peştii/ La vocea lui ca o răbufnire de vânt,/ N-ar fi exclus, de-asemenea, ca un peşte// În vreme ce înoată în ocean,/ Să fie vizitat de soare/ Care coboară jos, la el,/ Ca o imensă umbră/ Lipsită de contur,// (continuare în subsolul rubricii)
1. Om de ştiinţă, istoric şi filosof latin (23– 79 d. Hr.), născut dintr-o familie care aparţinea ordinului ecvestru. Datorită extraordinarei sale puteri de muncă găsea timp să se instruiască necontenit. Citea, rezuma, nota, la baie, la masă, în orice loc unde găsea ceva care-l interesa. Avea la un moment dat, 160 de volume, rezumate sau extrase din lecturi. A scris opere cu conţinut foarte variat, care tratează subiecte militare, istorice, lingvistice. Celebră rămâne Istoria naturală (37 de volume) cu teme din geografie, psihologie, mineralogie, arte frumoase, zoologie. Exprimându-şi admiraţia faţă de bogăţia în peşte a Dunării, notează că o specie de somn se pescuia în fluviu cu harpoanele şi că acest peşte era atât de puternic, încât ataca şi trăgea în adâncuri orice animal întâlnit în cale:
a) Pliniu cel Bătrân;
b) Pliniu cel Tânăr;
c) Plaut
2. Zoolog, ihtiolog, hidrobiolog, oceanolog, ecolog, muzeolog şi economist, Grigore Antipa s-a născut la 10.12.1867 şi a murit la 09.03.1944. A devenit titular al Academiei Române în 1910. A fost membru al Societăţii zootehnice din Londra, al Institutului oceanografic din Paris, membru onorific al Societăţii geografice din Viena şi Berlin şi a Societăţii de agricultură din Franţa şi SUA. A fost unul dintre creatorii muzeologiei moderne, întemeietorul şcolii româneşti de hidrologie şi ihtiologie, întemeietor al primului institut de cercetări piscicole din ţara noastră. În ce oraş s-a născut acest savant?
a) Fălticeni;
b) Botoşani;
c) Vaslui
3. În ce anotimp pleacă morunul din Marea Neagră spre Dunăre?
a) vara;
b) toamna;
c) primăvara
4. Tânăra Julia este o tânără care creşte într-o comunitate rurală din centrul unei foarte întinse ţări, fiind lovită de o foamete neobişnuită. În casa Juliei, moralul e la pământ. Însă ea şi fratele ei Daniel, îl întâlnesc pe Jack, un arheolog itinerant care caută oase de dinozaur şi care le dă lecţii celor doi despre plăcerea pe care ţi-o poate da cercetarea fosilelor. Visul lui Jack este să găsească un schelet intact. Acesta este în linii mari subiectul peliculei Vânătorul de dinozauri în regia lui Rick Stevenson, cu Alison Pill, Simon MacCorkindale, Cristopher Plummer, Bill Switzer şi Lary Heisler. În ce ţară a fost turnat acest film?
a) Brazilia;
b) Mexic;
c) Canada
5. Numele căror peşti este folosit pentru a descrie înghesuiala?
a) somni;
b) plevuşti,
c) sardele
Test propus de MIHAI BURDUJA
//Auriferă umbră fără viaţă,/ Şi care, scufundându-se în apă,/ Se-ntunecă în jurul/ Trupului său. Acolo unde e acum/ Ar putea fi un bulz de aur// Amestecat cu negru mat./ În largul mării apele tresaltă/ Dar pentru el/ E ca o respirare, sau cam aşa ceva,/ Şi totuşi, dintr-o dată, cu-ntregul trup tresare,// Convulsia străbate până-n adâncul apei/ Şi, despicând banala suprafaţă,/ Transmite tremurul până departe,/ La sute de picioare,/ Din ce în ce mai iute, năpustindu-se, – // O secantă de aur,/ Lunecând fără ţintă. Nevăzut,/ Ar trebui să asişti, ca să-nţelegi,/ Cum se preschimbă-n tremur teama,/ În unica mişcare ce-atinge adâncimea”.
(Traducere de Virgil Teodorescu)
Variantele corecte la chestionarul nr. 1121.
1. b ; 2.. b ; 3. b ; 4. c; 5. a .